AHAA, ŠTA SAD: Slijedi nova revizija svih branitelja

Nakon godinu dana prepucavanja u Parlamentu Federacije BiH oko Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji Vlada FBiH je prihvatila tri amandmana koje je podnio Klub zastupnika HDZ-HNS u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Iz Vlade su kazali kako je prvim amandmanom izmijenjen članak 8. i propisuje da će revizorski tim za koordinaciju izvršiti kontrolu svih uvjerenja na temelju kojih su ostvarena prava za ove osobe ili članove obitelji.

-Na ovaj način bilo bi izbjegnuto različito tumačenje i selektivna primjena u provedbi ove odredbe. Ovo bi omogućilo jednakost i istovjetnu primjenu na sve pripadnike OS ( HVO, Armije RBiH i MUP-ovi) pa je ova izmjena nužna da bi se ove osobe dovele u isti položaj, bez obzira na vrijeme ostvarivanja prava, pripadnost postrojbi i svojstvo korisnika prava, kazali su iz Vlade nakon održane sjednice.

Drugim i trećim amandmanom predviđeno je da objavu podataka iz jedinstvenog registra treba regulirati posebnim zakonom koji treba uskladiti sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka u BiH, jer je Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH na ove odredbe dala negativno mišljenje sa detaljnim obrazloženjem. Također je rečeno kako podaci iz jedinstvenog registra trebaju biti dostupni svim razina vlasti u Federaciji.

Vanja Bjelica-Čabrilo / Dnevni list