Aeromobil najavio lansiranje prvog komercijalnog letećeg automobila

Nakon petnaestak godina razvoja i više razvojnih prototipa Slovačka tvrtka Aeromobil najavila je lansiranje svog prvog komercijalnog letećeg automobila već ovaj mjesec, točnije 20. travnja na ovogodišnjoj velikoj izložbi superautomobila Top Marques Monaco 2017, nakon čega bi trebao biti dostupan i za prednarudžbe. Cijena još uvijek nije poznata.

Prema Aeromobilovoj objavi za javnost, ovo će biti njihov prvi komercijalno dostupan leteći automobil, „sa stotinama poboljšanja, i u dizajnu i u inženjerstvu, u usporedbi s prototipom prikazanim prije dvije i pol godine u Beču.“

la14317 2

Leteći auto je napravljen u skladu s postojećim regulativama, kako za automobile, tako i za zrakoplove, a u Monacu će biti predstavljen prvim potencijalnim kupcima i budućim investitorima.

Radi se o potpuno funkcionalnom automobilu s integriranim dijelovima i mehanikom koji ga prema potrebi pretvaraju u pravu letjelicu. Aeromobil tvrdi da ova mašina harmonično kombinira funkcionalnosti zrakoplova i automobila, što će omogućiti dosad neviđene mogućnosti mnogo bržeg i efikasnijeg transporta, čak i preko zona bez cestovne infrastrukture. Auto će se moći razgledati u Grimaldi Forumu u Monacu od 20. do 23. travnja 2017.

Sudeći po regulacijskim komplikacijama koje već postoje za dronove, bit će zanimljivo vidjeti kako će se zakonska prometna regulativa za ova vozila prilagođavati kada zaista krenu u prodaju.

Vidi.hr