5 stvari o zimskim gumama koje vjerojatno ne znate!

Iako još imamo nekih mjesec dana do datuma kada je obavezno imati zimsku opremu na automobilu, zimske gume je preporučeno staviti na automobil već kada se temperature spuste ispod 7 °C, a kako su već neko vrijeme jutra i hladnija od toga nemojte čekati zadnji čas za izmjenu zimskih guma te izbjegnite gužve kojih će kao i svake godine sigurno biti.

1. Utvrđivanje prave dimenzije guma za vaše vozilo

Nerijetko se događa (ako se ne radi o novom automobilu) da su u knjižici vozila upisane dimenzije guma koje nisu tvornički predviđene za taj automobil. Kako “kriva” dimenzija kotača direktno utječe na vozna svojstva (npr. elektronika dobiva krive podatke – ABS, ASC, ESP, a može doći i do ubrzanog oštećenja pogonskih sklopova), vozilo gubi na svojim voznim karakteristikama. Osim toga nestandardne dimenzije guma, često znaju biti skuplje od tvornički predviđenih koje se proizvode u puno većim serijama.

Ako nemate uvid u originalnu dokumentaciju vozila tj. njegove tehničke specifikacije kako bi utvrditi pravu dimenziju guma, možete kontaktirati ovlaštenog zastupnika. Tako će te biti sigurniji, a i gume će te nabaviti povoljnije.

gumacont21102016

2. Utvrđivanje prave gume, ovisno o načinu upotrebe vašeg vozila

Pri izboru zimske gume, osim na dimenzije potrebno je obratiti pozornost na još dvije oznake – indeks nosivosti i indeks brzine. Indeks brzine označava se slovima (A1, A2, A3, A4, A5, A6, A7, A8, B, C, D, E, F, G, J, K, L, M, N, P, Q, R, S, T, H, V, W, Y, ZR) te označavaju maksimalnu dopuštenu brzinu za tu gumu. Indeks nosivosti označava se brojkom (od 0 do 279) te govori koja je njezina maksimalna nosivost, a oznaku je moguće pronaći na bočnici gume odmah poslije promjera.

Osim što može biti vrlo opasno ako kupite gumu koja ne zadovoljava vašim potrebama, jednako tako nema potrebe da preplatite gumu koja je svojim performansama daleko iznad njih. Tako je naša preporuka da porazgovarate sa stručnjakom, te na osnovi tog kratkog razgovora ustanovite koja je idealna guma za vaše potrebe.

zimskegume21102016-3

3. Stručna montaža i pregled sklopova koji utječu na sigurnu vožnju zimi

Gume je potrebno montirati isključivo na prikladne, neoštećene i čiste naplatke kako bi se izbjegla moguća oštećenja ili slabljenje tlaka u gumama. Gume bez zračnice (Tubeless) se montiraju isključivo na naplatke koji su predviđeni za takvu montažu.

zimskegume21102016-4

4. Montiranja manjih zimskih guma od standardne dimenzije guma

Ako vaše vozilo serijski dolazi s gumama velikih standardnih dimenzija, postoji mogućnost montiranja guma s manjim dimenzijama od tvornički propisanih, no za to je potrebno malo izračuna uz pomoć on line kalkulatora. Cilj je izračunati kolika visina gume manjeg promjera daje približno istu visinu gume većeg promjera kako bi se zadržale što sličnije vozne karakteristike (te da odstupanje nije veće od 10% u širinu i 3% u visinu). Napominjemo kako montiranje drugih dimenzija guma od onih upisanih u knjižicu vozila nije legalno, te je potrebno u stanici za tehnički pregled platiti dopisivanje dodatne dimenzije gume (jednokratno plaćanje, a ušteda na kupovini zimskog seta guma je dugoročna).

zimskegume21102016-5

5. Pravilno skladištenje guma (zimskih i ljetnih)

Nakon što su zimske gume montirane, ljetne je potrebno pravilno zbrinuti. Gume prije no što su skinute s vozila trebaju biti označene na kojoj poziciji su bile kako bi se iduće sezone pravilno montirale (PL = prednja lijeva, ZD = zadnja desna itd.). Kamenčići trebaju biti uklonjeni s gaznog sloja gume, a ona očišćena – kao i sam naplatak. Ako su gume skinute s naplatka nemojte ih skladištiti tako da se postavljaju jedna na drugu, te ih je obavezno okrenuti jednom mjesečno. Gume je idealno smjestiti na policu, ili specijalizirane stalke za tu namjenu. Gume ne smiju nikako doći u dodir s uljem, gorivom, mašću ili lakom. Prostorija u kojoj se čuvaju mora biti hladna i mračna kako bi guma i dalje zadržala svoja svojstva.

zimskegume21102016-6

Automobili.hr