ŠIROKI BRIJEG – U srijedu 15.lipnja 2016. godine napustio nas je “širokobrijeki cvit” baka Cvita Ćavar u svojoj 106-oj godini života.

Baka Cvita Ćavar rođena je 1911. godine, bila je jedna od najstarijih baka uopće u Hercegovini, pa možemo slobodno reći i na europskom kontinentu. Sa ponosom možemo reći kako je cijeli svoj život provela u našem Širokom Brijegu.

Život ju nije štedio, kao mlada ostala je bez oca, kada su četnici 1943. godine “banuli” u mjesto Dabile kraj Širokog Brijega i na zvjerski ga način pogubili dok je okopavao njivu koja je prehranjivala obitelj. Početkom 1945. godine ostala je i bez muža Bože kojeg su partizani nasilno odveli na križni put u Sloveniju gdje mu se gubi svaki trag u mjestu Tržići, gdje biva ubijen kao i mnogi koji su krenuli na tu strašnu Golgotu, i do danas njegovi posmrtni ostaci nisu pronađeni.

Baka Cvita zbog svojih petero djece morala je dalje nastaviti razumno živjeti bez obzira na tragediju koja ju je zadesila. No, 1952. godine ostaje bez majke Ive koja joj je bila veliki oslonac u životu. Od petero djece, troje njih je živih a to su Dragan, Luca i Vlado.

Bila je velika navijačica NK Dinama iz Zagreba, čije je nogometne utakmice volila gledati pred malim ekranom. Za svoj 100. rođendan kao vjerna navijačica na poklon je dobila dres sa brojem 100, i kojeg su joj uručili sami predstavnici NK Dinama.

Svoju posljednju priču za javnost dala je 7. siječnja 2016. godine za portal SirokiBrijeg.info kada smo s njom slavili njen 105. rođendan. Bila je doista pravi “cvit” kojeg su volili svi, od obitelji, susjeda, prijatelja… uvijek je bila raspoložena, koliko god je u sebi čuvala svoju tešku prošlost.

FOTO: Mili Marušić

Ovom prilikom sa tugom i suzom u oku donosimo dio te priče koju nam je tada baka Cvita ispričala:

“Bila su to teška vremena, ali i vremena nekih lijepih uspomena kojih se i danas sjećam. Mnogi me pitaju. Kako sam, boli li me šta? Ali ja se samo nastojim prisjećati lijepih uspomena i ne misliti na tragične trenutke. Jedina bol koju osjećam je da me malo boli kažiprst (pokazuje nam baka), a sve ostalo je starinska bol”.

Kada smo ju upitali – Što je s prstom? Baka nam daje jedan simpatičan i zanimljiv odgovor.

“Imala sam tada 17 godina i majka me poslala da naberem koprive koju smo koristili za čaj, dok sam ju brala ‘očambala’ sam se tada na nju i evo sada tek osjećam taj dodir koprive” – kazala nam je tada baka Cvita.

Baka Cvita Ćavar će na posljednje počivalište krenuti u četvrtak 16.6.2016. u 17 sati iz gradske mrtvačnice u Širokom Brijegu, dok će obitelj primati sućut u mrtvačnici od 16 sati. Pokop će se obaviti na rimokatoličkom groblju Sajmište.

Kraj je uvijek težak, ali on nekad znači i početak, tako da bako Cita tvoje tijelo neka počiva u miru i neka ti je laka Hrvatska zemlja, a tvoj duh će vječno živjeti među nama!

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info