FOTOMONTAŽA: Mili Marušić

Dok smo se mi ovčice zamarali Komšićem, i latinskim govorom gradonačelnika Širokog Brijega Mire Kraljevića, u pozadini drugovi iz SDA i HDZ-a BiH koji se vole nazivati konzervativnim strankama, te uvijek ostati i bliski i odobravani u vjerskim zajednicama, posebno u predizborno vrijeme, odigrali su jednu drugu “igricu”, a da se o istome prethodno nisu očitovali predstavnici vjerskih zajednica u Federaciji BiH, gdje je ta ekipa političara netom nakon izbora na sjednici održanoj 19. listopada usvojila informaciju Federalnog ministarstva unutarnjih poslova o zahtjevima za upis podataka u matične evidencije koji se odnose na životne zajednice istospolnih parova.

Na prijedlog Federalnog ministarstva pravde, Federalna vlada će imenovati interresornu radnu grupu koja će analizirati propise u okviru kojih istospolni parovi iz životne zajednice mogu ostvarivati prava koja proizlaze iz Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, te predložiti propise koje je potrebno donijeti na području Federacije BiH.

Građane BiH nitko nije pitao što oni o tome misle. To nije ni toliko bitno jer su ih ti isti građani birali, tako da su ti političari toliko uvjereni da mogu raditi i tako neke ozbiljne Zakone donositi minom njih, za razliku od donošenja Zakona koji bi tim istim svojim sugrađanima omogućili normalan ljudski život.

Za podsjetiti je da je u Hrvatskoj, prvom susjedu u EU, zbog ovoga pitanja 1. prosinca 2013. održan i referendum, gdje je dvije trećine izašlih građana bilo da se brak kao životna zajednica muškarca i žene unese u Ustav, što je i učinjeno. Protivno referendumu, za vrijeme SDP-a, donesen je Zakon o životnom partnerstvu, gdje je životno partnerstvo definirano kao zajednica obiteljskog života dviju osoba istog spola sklopljena pred nadležnim tijelom, čime je istospolni brak dobio sva “bračna prava”, a već su pali i prvi razvodi,.

Izvjesno je da će i u Bosni i Hercegovini biti otpora gay brakovima, posebno jer su i Katolička crkva i Islamska zajednica po tom pitanju kategorične i istoga stajališta – brak samo između muškarca i žene.

Ulazak u legalizaciju istospolnih brakova u Federaciji, kako je potvrdio tajnik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine monsinjor Ivo Tomašević naći će se na dnevnom redu zasjedanja biskupa, odnosno predstojećem zasjedanju Biskupske konferencije BiH koja će biti održana početkom studenog u Sarajevu, kada bi Crkva u BiH trebala ponoviti svoj stav, koji je manje-više i poznat, no valja ga ponoviti

Od nenormalnog do prihvatljivog!

Profesor moralne teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sarajevo vlč. dr. Marinko Perković smatra da ono što je u prošlosti bilo tretirano kao bolest i nenormalno, danas postaje normalno i prihvatljivo. Navodi da je sklonost prema osobama istoga spola deformacija seksualnog usmjerenja i da takve sklonosti ne treba potencirati i drugima predstavljati kao nešto normalno, piše Dnevni list.

„Još je katastrofalnije kada pojedinci svoje neuredne sklonosti žele nametnuti kao normu ponašanja i za druge. A to svakako nije dobro, pa samim tim ni prihvatljivo, jer to vodi u moralno izobličenje i kaos“, istaknuo je, između ostaloga, profesor Perković.

Prof. dr. don Ante Komadina, također profesor moralne teologije i povijesti religija na Teološko-katehetskom institutu u Mostaru podsjeća da su tri temeljna razloga zbog kojih Crkva homoseksualne aktivnosti proglašava nemoralnim i nedopustivim, a što također podrazumijeva život u zajedništvu sličan braku.

Prvi je jer se homoseksualna aktivnost protivi temeljnom moralnom načelu prema kojem je isključivo u braku sklopljenom između muškarca i žene dopuštena seksualna aktivnost. Drugi je što homoseksualni spolni odnos isključuje također bitni cilj spolnoga čina, a to je prokreacija – rađanje potomstva, jer je u istospolnom odnosu to nemoguće. Treći je da je homoseksualnost ćudoredno nedopustiva i zato što se u takvom spolnom odnosu sudionici predaju seksualnoj strasti, posve svjesno i slobodno, tražeći isključivo užitak koji je posljedica i usputna pojava a ne svrha spolnog čina.

U nastavku vam donosimo imena likova koji su sudionici ozakonjenja ovog kontroverznog Zakona:

SDA – FADIL NOVALIĆ / PREMIJER

HDZ BiH – JELKA MILIĆEVIĆ / DOPREMIJER I MINISTRICA FINANCIJA

SBB BiH – VESKO DRLJAČA / DOPREMIJER I MINISTAR RADA I SOCIJALNE POLITIKE

SDA – ALJOŠA ČAMPARA / MINISTAR UNUTARNJIH POSLOVA

HDZ BiH – MATO JOZIĆ / MINISTAR PRAVDE

SBB BiH – NERMIN DŽINDIĆ / MINISTAR ENERGIJE, RUDARSTVA I INDUSTRIJE

HDZ BiH – DENIS LASIĆ / MINISTAR PROMETA I KOMUNIKACIJA

SBB BiH – ZLATAN VUJANOVIĆ / MINISTAR TRGOVINE

SDA – EDIN RAMIĆ / MINISTAR RASELJENIH OSOBA I IZBJEGLICA

SDA – SALKO BUKVAREVIĆ / MINISTAR ZA PITANJA BRANITELJA I INVALIDA DOMOVINSKOG RATA

HDZ BiH – VJEKOSLAV MANDIĆ / MINISTAR ZDRAVSTVA

SDA – ELVIRA DILBEROVIĆ / MINISTRICA OBRAZOVANJA I NAUKE

HDZ BiH – ZORA DUJMOVIĆ / MINISTRICA KULTURE I ŠPORTA

HDZ BiH – JOSIP MARTIĆ / MINISTAR PROSTORNOG UREĐENJA

SDA – ŠEMSUDIN DEDIĆ / MINISTAR POLJOPRIVREDE, VODOPRIVREDE I ŠUMARSTVA

SDA – AMIR ZUKIĆ / MINISTAR RAZVOJA, PODUZETNIŠTVA I OBRTA

SBB BiH – EDITA ĐAPO / MINISTRICA OKOLIŠA I TURIZMA

Nakon što kod matičara istospolni brakovi se počnu registrirati i rastavati, uskoro možemo očekivati kao u drugim zemljama njihove zahtjeve za vjenčanje u crkvama i džamijama diljem BiH. Naravno možemo očekivati uskoro i da se počnu općinski službenici međusobno ženiti i udavati s obzirom kako je isključivo rodbina na tim pozicijama institucija raspoređena.

Možemo očekivati čak i ovakve naslove u Večernjaku i Dnevnom kao što je nedavno bio u Makarskoj kronici, novinama nama susjedne Hrvatske:

Što reći na kraju, nego Bravo europejci, na dobrom smo putu da nestanemo kao listovi na cesti kada Muvo prođe širim centrom Širokog Brijega. A za to sigurno nije nam kriv ni ne legitimni Komšić, ni kriminalac Lijanović. Ali jedno je sigurno i na kraju, kako god bilo, bit će nam lakše sve kada dobijemo kanal na hrvatskom jeziku jer i ovako desetljećima kaskamo za civilizacijom!

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info