Strasti se nakon izbora u Bosni i Hercegovini nikako ne stišavaju. Dragan Čović je odmah izjavio kako ga prijatelji Bošnjaci nisu razumijeli, međutim njega osim prijatelja Srba baš nitko ne razumije, pa ni hrvatski narod, koji zapravo ni sam sebe ne razumije zašto godinama daje podršku tom istom Draganu Čoviću.

Nešto se počeo javljati i kardinal Vinko Puljić, međutim član predsjedništva BiH iz reda hrvatskoga naroda (kako to samo gordo zvuči) Željko Komšić dobacio je i uzoritom Vinkecu da malo smanji doživljaj. Kako je Hrvatima u Republici Srpskoj nikoga previše i ne zanima, jer Hrvati su tamo izumrli više nego Indijanci u Sjevernoj Americi. Njih će tako ubuduće u manjem bh entitetu zastupati predstavnici iz srpskih stranaka što i nije tako loše, jer do sada su ih predstavljali predstavnici iz hrvatskih stranaka pa nije bilo nikakve fajde! Koliko su u tome bili uspješni dovoljno se samo prisjetiti lika onog Davora Čordaša.

Jerko Lijanović očekivano nije polučio neki bajkovit rezultat na proteklim izborima, ali lijepo je čuti da je Džeri zabrinut zbog Aluminija. To je dobro za Aluminij, ali nije za Džerija jer mu sekirancija može naškoditi. Valentin Inzko se također oglasio ističući da nitko u BiH ne bi trebao blokirati provedbu izbornih rezultata što možda i jeste točno, jer u BiH prvo treba blokirati Visokog predstavnika koji baš i nije visok. U bilo kojem smislu te riječi.

Nermin Nikšić je pak poručio Draganu Čoviću da SDP ne pristaje na ucjene, te da mu SDA treba ispunjavati želje. A zapravo i šta će Nikšiću Čović i HDZ kada su mu oduvijek miliji i draži bili Boljitak i HSP. Iz policije HNŽ-a nisu se oglašavali o mogućoj neregularnosti tijekom izborne noći, kao i izbornog dana, ali su priopćili kako su jučer jurili pljačkaše pumpe iz Konjica i Mostara! To nije loše, jer glavno da pljačkaši javnih poduzeća mogu nastaviti mirno spavati!

Živo je zadnjih dana i u Republici Srpskoj pa se povremeno, tu i tamo, javi Vukota Govedarica. Veli on da je narod brutalno pokraden na proteklim izborima, a zapravo se narod kontinuirano brutalno krade već godinama, u svakodnevnom životu, a sada je možda jedino Vukota pokraden, kao i pojedini “vukotići” iz reda hrvatskog naroda, te “fahrići” iz reda bošnjačkog naroda, ali nije ih za žaliti, jer ako nisu u stanju spriječiti izbornu krađu, ukoliko je stvarno ima, i nisu za obnašanja vlasti, jer tko je vidio vlast koja nije sposobna štogot “ćapiti”. Tako nam se i spomenuti Vukota sada poistovjetio s narodom premda to dvoje nikako ne može u isti škartoc. Napomene radi – škartoc je u Dalmaciji jedan prekrasni naziv za našu riječ fišek.

Privremeno je evo nakon izbora odgođeno isključenje struje mostarskom Aluminiju. Shvatili radnici kako iza svega stoji jak ruski lobi s poznatim “hrvatskim” igračima u glavnim ulogama, pa gospoda iz PPD-a došapnuli Vjeki i Jelki da firmu još neko vrijeme drže na aparatima, odnosno dok se bura ne stiša, a isto tako postavlja se pitanje što ako radnici poslušaju onog Branimira Jukića iz Demokratske fronte, pa krenu dolaziti pred stožernu stranku i paliti svijeće u čast Aluminija? A koliko su Rusi “prefarbani” svim mastima ne bi bilo ničeg čudnoga ni u tome ukoliko imaju kakav “deel” i sa ovima što prodaju svijeće, pa i tu valja još ponešto “ušićariti”!

Upratili ste svakako ovih zadnjih dana kako su Komšića u mnogim općinama s hrvatskom većinom i vlašću proglasili personom non grata, ali šta ga briga kada je i dalje poželjan u gotovo svim džematima i paradžematima!

Na sportskom polju je lijepo bilo vidjeti nastavak uspješnog niza nogometnih “Zmajeva” pod vodstvom izbornika Roberta Prosinečkog, međutim priča koja je “uzbudila” širu javnost je ona o eventualnom ulasku Zdravka Mamića u NK Široki Brijeg. Gradonačelnik ovog gradića Miro Kraljević tako “mudro” izjavi kako oni u NK Široki Brijeg nisu razgovarali o tome da “Maminjo” uđe u njihov klub! Mnogi simpatizeri kluba su samo rekli – Eto tebe će “Brko” neko nešto pitati po tom pitanju bez obzira što si predsjednik kluba!

Da, ovdje imate situaciju da im je gradonačelnik predsjednik kluba, ali kao i u vođenju grada drugi tu upravljaju s “Brkom” koji sve te dužnosti na papiru obnaša reda radi, ali papir svašta trpi, pa tako i “Brku” na tolikim pozicijama. No, bilo kako bilo priča kolege Milog Marušića na portalu SirokiBrijeg.info o Mamićevom mogućem ulasku u ovaj sportski klub napravila je najveću reklamu klubu s Pecare u njegovoj povijesti budući da mediji u BiH i Europi nikada nisu dali toliki prostor ovom klubu tijekom njegove 70-godišnje povijesti koliko je to izazvala spomenuta priča o Mamiću u Širokom, pa čak ni one tragične slike s Pecare prije nepunih desetak godina kada je u navijačkom obračunu smrtno stradao Vedran Puljić, navijač FK Sarajevo.

U izjavama čelnika kluba vidljivo je da se baš nisu snašli u ovoj novonastaloj situaciji, međutim poštovanje zaslužuju Škripari – navijačka skupina slavnog imena koja već 22 godine organizirano prati utakmice svoga voljenog kluba, jer oni su poslali jasnu poruku kako se protive ulasku Zdravka Mamića u svoj Široki Brijeg što će reći da su još uvijek jedina preostala svjetla točka u premijerligašu s Pecare, jer da su oni imali drugačiji stav po ovom pitanju, vjerujte da bi i čelnici kluba davali kudikamo drugačije izjave, te možda već sada potvrdili Mamićev ulazak u klub, a ovako će još neko vrijeme “vagati” kakve poteze povući i hoće li Mamića do kraja na Pecaru dovući ili će ga odavde što dalje odvući?

Danijel Ivanković / Dnevno.ba