Zdenko Damjanović: Konji su mi ispušni ventil, a pjesma o svadbi u koroni nastala je u trenu

“Ja se ženim, a datuma ne znam, kakvo li je došlo vrime ovo, ne smiješ imat niti puno svata, jedva da pozoveš i svog brata…” Ti su se stihovi proteklih dana vrtjeli po radijskim postajama u Hercegovini, a glas je već svima dobro poznat, piše Večernji list BiH.

Ženi sina

-A pjesma se rodila preko noći, što reći? Ženim sina, a rodbine i prijatelja širok je krug s obje strane, i sa sinove i sa strane naše buduće nevjeste. I budući da imam dvojicu sinova, stih kaže: “Jedva da pozoveš i svog brata” – priča nam kroz smijeh Zdenko Zdena Damjanović, poznati glazbenik s Blata koji u svojim Biogracima crpi snagu za nove glazbene hitove. Već dugo je prošlo od stihova “Šćepan Križ mi uzeše, a tamo mi najdraže uspomene ostaše”, a Zdena i dalje traje i izbaci nešto novo svojoj publici kao što je ova “poslastica u koroni”.

-Proces izbacivanja ovog singla potaknuo je moj susjed i krizmani kum mog sina Kristijan Kićo Damjanović koji tri puta pomiče datum pa više i ne zna kad će se oženiti svojom Jelom iz Jasenice. Ali dat će Bog da im uskoro zapjevamo. A kad mu je bila momačka, spustim se ja u svoj studio i dok su oni feštali nedaleko od moje kuće, ja napravim pjesmu i pošaljem je Kići da je premijerno pusti. Momci su je prihvatili kao istinitu šalu. Nažalost, takva su vremena – priča nam uvijek dobro raspoloženi Zdena Damjanović.

Ispušni ventil su mu konji. Svakodnevno Zdena s njima provodi vrijeme na prostranom Mostarskom blatu. – Svakog jutra vodim ih na ispašu, a lijepe dane iskoristimo za jahanje. Iako su nam uveli policijski sat, nemam problema s tim jer se vraćam navrijeme s konjima kući – smije se pjevač.

Zeus i Zenga

Kaže i kako dosta djece dolazi vidjeti konje. – Čudno je vrijeme, a djeci treba razbibrige pa dođu i provode vrijeme uz konje. Najviše je posjeta za dječje rođendane. Nedavno je mala Lucija Ivanković, koja živi u Rodoču, slavila svoj rođendan. Ona obožava Zeusa, a ta plemenita životinja je vođa i djeca ga jako vole. Drugi konj je Zenga.

Hvala Bogu na ovoj našoj Hercegovini. Lijepa je i prostrana. Nismo u gradovima, skučeni među zgradama, možemo izići i biti na svježem zraku, a nadam se i da će ovo sve uskoro biti iza nas – priča za kraj razgovora za Večernji list legendarni Zdena.

Željko Andrijanić / Vecernji.ba