Završeni Šimićevi susreti 2017.: Nagrada Antun Branko Šimić Ljubi Krmeku

Šimićevi susreti 2017. završili su svečanom akademijom u čast Antuna Branka i Stanislava Šimića, upriličenoj u dvorani osnovne škole u Drinovcima, rodnom mjestu braće književnika. Prije same akademije u drinovačkoj crkvi održana je misa zadušnica za braću Šimić te položeno cvijeće i zapaljene svijeće na njihov spomenik ispred drinovačke škole.

Prigodno slovo o Antunu Branku Šimiću, hrvatskom ekspresionisti i ocu hrvatske moderne književnosti, održao je Božidar Petrač, predsjednik Društva hrvatskih književnika, a svoje stihove govorili su pjesnici Vlatko Majić, Ljubo Krmek, Marko Tokić, Anita Martinac, Ivan Alerić i Helena Peričić.

Nazočnima su se obratili Goran Marić, ministar u Vladi Republike Hrvatske, Tugomir Čuljak u ime Dragana Čovića, hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, pokrovitelja 54. izdanja ove ugledne kulturne manifestacije, i grudski načelnik Ljubo Grizelj, predsjednik Organizacijskog odbora Šimićevih susreta 2017.

Godišnja književna nagrada Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne „Antun Branko Šimić“ dodijeljena je Ljubi Krmeku za djelo „Iz humske zemlje – knjiga druga“. Dodijeljene su i nagrade mladim pjesnicima i likovnim umjetnicima po natječaju Organizacijskog odbora Šimićevih susreta 2017. Nagrade su dobili učenici osnovne škole Mia Paradžik iz Gorice, Jessica Leonora Soldo iz Širokog Brijega i Mateo Mršo iz Zagreba, srednjoškolci Ivona Baković iz Tomislav-Grada, Iva Zadro iz Gruda i Emilija Grbavac iz Ljubuškog, a u konkurenciji studenata Ivana Kalfić, studentica Filozofskog fakulteta u Mostaru, i Ivana Čović, studentica mostarskog Fakulteta zdravstvenih studija.

Nagrade za likovne radove dobili su učenici osnovnih škola Petra Šarčević iz Zagreba, Lana Grizelj i Marija Galić iz Sovića te Manuela Jakupec iz Koprivnice, kao i srednjoškolci Anđela Šarac i Mara Pranjić iz Tomislav-Grada te Maja Mrnjavec iz Kiseljaka.

Na kraju programa završne večeri 54. Šimićevih susreta otvorena je izložba učeničkih likovnih radova. U glazbenom dijelu programa nastupile se Monija Jarak i Marijana Pavlović, a program je vodila Franka Braćić.

Na 54. Šimićevim susretima na posebno lijep način srela su se malena i velika mjesta srca, duše i uma velikog Antuna Branka Šimića. Program ove najdugovječnije kulturne manifestacije Hrvata u BiH odvijao se u rodnim Drinovcima, Grudama, Širokom Brijegu i Mostaru, uz sudjelovanje kulturnih djelatnika iz Vinkovaca i Zagreba, važnim životnim postajama A. B. Šimića, oca hrvatske moderne književnosti. Damir Zorić, gospodarski tajnik Matice Hrvatske, i Božidar Petrač na Šimićeve susrete 2017. stigli su iz Zagreba kojem je Drinovčanin Antun Branko darovao puno toga europskoga. Iz Zagreba su stigli Joško Ševo i Ankica Dobrić, glumci glumačke družine Histrion, kako bi izveli predstavu „Gastarbajterski Božić“ Mate Matišića, rođenog u Ričicama kod Imotskog, nedaleko Drinovaca, koje je Šimić vinuo u zvijezde.

Više fotografija na: Grude-online.info