Započeli “VII. dani pobijenih hercegovačkih franjevaca” Misu zadušnicu predvodio don Tonči Matulić

ŠIROKI BRIJEG – U samostanskoj crkvi na Širokom Brijegu, u povodu 72. obljetnice jugokomunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca, započeli su “VII. dani pobijenih hercegovačkih franjevaca”.

Ove subote se tako molila sv. krunica u 17.30, koju su predmolili župnik fra Stipe Biško i ministranti. Sv. misu zadušnicu za pobijene fratre i puk Božji predslavio je prof. dr. don Tonči Matulić, v.d. dekana Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, uz sumisništvo vicepostulatora fra Miljenka Stojića, širokobriješkog gvardijana fra Tomislava Puljića, župnika fra Stipe Biške i ostalih fratara širokobriješkog samostana. Na sv. misi pjevao je zbor iz područne crkve Knešpolje, a čitanja i molitvu vjernika predvodili su ministranti.

Don Tonči je propovijed započeo opisom istine, rekavši kako istina oslobađa, čisti, čini poniznima i skromnima, prosvjetljuje, čini mudrima i razboritima te budi u nama božanski osjećaj – ljubav.

Govorio je o važnosti djelovanja fratara u Hercegovini kroz povijest. Došli su među svoj narod kako bi ga podučili radu i obrazovali ga. Više je puta kroz propovijed upitao: “Što su ti fratri nekome nažao učinili? Bili su pastiri svoga stada i učili ga istini i ljubavi, a nekome su smetali”.

Na kraju je poručio kako će nam u daljnjem koračanju kroz život u istini pomoći vjera i oprost.

Na kraju sv. mise zadušnice dodijeljene su i nagrade za najbolje uratke na “VI. nagradnom natječaju” na temu pobijeni hercegovački franjevci, za uzrast djeca. Prvu nagradu osvojila je Matea Previšić iz Čapljine za literarni uradak “Konačni oprost”. Druga nagrada pripala je Nikoli Milinkoviću, također iz Čapljine, za uradak “66 križeva – da ih ne zaboravimo”, a treća Krešimiru Kraljeviću iz Širokog Brijega za pjesmu “Pobijeni franjevci”.

SirokiBrijeg.info