Razmišljate o kupnji automobila, prvog ili promjeni postojećeg, a niste u mogućnosti priuštiti si novi automobil, onda su vam vjerojatno jedina preostala opcija rabljeni automobili. U nastavku portal Automobili.hr donosi vam česte greške i savjete o kojima treba voditi računa prilikom kupnje rabljenih vozila.

POVRŠNA PRETRAGA

Vjerojatno najraširenija greška među kupcima koji kupuju rabljena vozila je površna pretraga. Potrebno je dosta strpljenja kako bi pronašli pravi automobil. Uzmite u obzir sve moguće izvore informacija vezano za vozilo koje kupujete.

U tome vam svakako mogu pomoći razni časopisi vezano za automobilizam, Internet portali posvećeni automobilima, auto oglasnik, forumi koji ujedno sadrže razna iskustva koja mogu biti vrlo korisna.

Posvetite dosta vremena pretrazi jer ona je vjerojatno ključna za pronalazak auta kojeg tražite.

KUPITE ONO ŠTO VAM TREBA

Morate odrediti kakav se auto uklapa u vaš životni stil. Možda sanjate o roadsteru, ali to možda i nije najbolja ideja. Provjerite sedan, coupe, SUV, karavan, crossover i obavezno usporedite prednosti i funkcionalnost svakog od njih te uklapaju li se uopće u vaše potrebe.

Nema ništa gore od toga da kupite nepraktičan automobil, a to otkrijete tek nakon što ste ga kupili. Ako putujete često, provjerite postoji li adekvatan prostor u prtljažniku za sve potrebne stvari. Jesu li sjedala dovoljno udobna kako bi nesmetano prevalili po potrebi i veće udaljenosti.

Potrošnja goriva jest, na kraju krajeva, ključan čimbenik. Odaberite auto s manjom potrošnjom i svakako zaboravite zapadnjačku verziju „jedrilice“ od 30-ak kvadrata jer ipak kod nas gorivo nije u istom cjenovnom rangu.

VIŠE TRGOVACA, RAZLIČITE CIJENE

Već smo rekli kako je detaljna pretraga ključna i zato bi se trebali potruditi i potrošiti koji kilometar više kako bi posjetili barem nekoliko prodavača rabljenih automobila.

Svaki trgovac svojim klijentima nudi različite uvjete u pogledu cijene i usluge. Također, vidjet ćete da će za istog proizvođača cijene blago varirati među različitim salonima.

Na kraju, internet u svakom slučaju može biti koristan kako bi unaprijed selektirali modele i proizvođače te uštedjeli vrijeme odlaska do salona ili prodavača. Možda ćete biti ugodno iznenađeni, pogotovo ako ste zaista potrošili malo vremena i obišli više lokacija. Cjenkanje s prodavačem svakako može djelovati korisno u financijskom smislu, ali i osobna potvrda da ste učinili nešto dobro.

OBAVEZNA PROBNA VOŽNJA

Probna vožnja je obavezna (!) kada su rabljeni automobili u pitanju. Pa zašto bi ikada kupili auto bez da odradite jedan „krug“?

Postoje neke stvari koje ćete otkriti tijekom probne vožnje koje jednostavno ne možete primijetiti kada je automobil parkiran.

Uzmite u obzir buku u vožnji, upravljivost vozila, osjećaj za ubrzanje i kočenje, preglednost, i sl. Sve to na kraju može utjecati na krajnji dojam, odnosno hoće li biti konačan odabir i koliko ćete uživati u vožnji.

Prije odlaska na probnu vožnju, pametno je uz sebe imati stručnu osobu koja ima više iskustva s automobilima od vas, pogotovo u nekom servisu ili kupoprodaji automobila, jer vam može ukazati na probleme koji bi vas kasnije mogli stajati i vremena i novca.

Takve osobe kroz dugogodišnji rad imaju priliku uvidjeti sve pokušaje „kamuflaže“ oštećenja, odnosno promjenu kilometraže i slične trikove kojima prodavač postiže višu cijenu, a to je nemali iznos koji ćete u skorom roku ponovno morati odvojiti za saniranje upravo tih mjesta na vašem vozilu. Osim toga, iz prve ruke saznat ćete buduće troškove održavanja, usporediti kilometražu s općim stanjem vozila i eventualno uputiti na provjeru iste.

KOLIKI JE TROŠAK OSIGURANJA ZA TO VOZILO

Današnji trgovci rabljenih automobila mogu biti jako sofisticirani prilikom prodaje svoje potrošene ergele, ali ne zaboravite uključiti osiguranje prilikom izračunavanja troškova vašeg novog/starog automobila. Godišnja premija osiguranja može biti značajan dio vašeg proračuna o automobilu.

Imajte u vidu ako kupujete sportski automobil u startu računajte na više premije osiguranja. Kako zbog snage, tako i vjerojatnosti da će biti uključeni u nesrećama. Stoga dobro razmislite što kupujete i zatražite ponudu od svog osiguravajućeg društva prije nego što obavite formalnosti.

KUPOPRODAJNI UGOVORI

Uvijek dobro pročitajte ugovor prije nego sklopite kupoprodaju. Budite sigurni da ste pročitali i najsitnija slova. Prodavatelji vješto znaju sakriti dodatne troškove koji mogu povisiti krajnju cijenu auta. Neki od tih troškova mogu bit: troškovi oglašavanja, naknadu za obradu dokumenata, i sl., a biti će ugrađeni u vaš ugovor bez vašeg znanja o tome. U nekim slučajevima možete ukloniti nepotrebne naknade ili ih barem smanjiti. Stoga, ne sramite se pitati za takve ili dodatne troškove, ipak se radi o vašem novcu.

KREDITIRANJE

Kupnja vozila na kredit za većinu je jedini mogući način da dođu do vlastitog vozila. Nemojte biti u zabludi jer ponekad nas trgovci pokušavaju „namamiti“ s načinom financiranja koji podrazumijeva minimalne troškove obrade kredita ili kamatne stope. Na prvi pogled može izgledati privlačno, ali provjerite kod svog osobnog bankara o čemu se zapravo radi.

Neka vas detaljno uputi u moguće varijabilne troškove i promjenu kamatne stope, koja znatno utječe na krajnju cijenu kredita. Takav primamljiv način u početku može djelovati idealno, ali nakon nekoliko mjeseci anuiteti mogu ići u nebo. Provjerite sve mogućnosti na više mjesta kako bi pronašli najbolji način za kupnju automobila.

Odvažite se i krenite u pustolovinu, na kraju će ipak svaki korak koji ste utrošili u potragu za vašim idealnim ljubimcem, sjest na znanje da za vlastiti novac niste uzalud trošili vrijeme.

Automobili.hr