ŠIROKI BRIJEG – Jučerašnji dan je prošao u znaku dana zaljubljenih. Da to je Valentinovo. Kao što bi dan rastavljenih mogao biti, kako Srbi vole reći, Spasovdan. I internet je tako bio okupiran mnoštvom ljubavnih sadržaja, poruka, fotografija… Ni naš portal nije ostao ravnodušan zbog svega toga, pa i mene kolege i kolegice zamoliše da dam svoj mali doprinos svemu tome. Pristao sam, ali i rekao – čujemo se dan kasnije. Malo da se “strasti” smire.

Stoga sam se odlučio ovom prilikom prisjetiti Valentinova prije dvije godine koje je jedna šira ekipa ljubitelja prirode i divljih konja provela na lokaciji Bile, poviše Širokog Brijega i Mostara, a u podnožju prekrasnih hercegovačkih planina.

Bio je to prekrasan, suncem okupan dan i u Širokom Brijegu i u Mostaru. A tek na Bilima? Neki možda prvi put čujete za ovo mjesto, a inače je riječ o planinskom predjelu, odnosno jednoj prekrasnoj visoravni na prostoru smještenom između ovih dvaju hercegovačkih gradova, svega dvadesetak kilometara daleko od Mostara, odnosno Širokog.

konjibile15217_2

Jedna predivna destinacija koju svakako valja posjetiti, posebice za ovako lijepoga vremena. Doći i sa divljim konjima se družiti. Da, družiti, tu u Hercegovini.

Upravo su divlji konji razlog što se za Valentinovo 2015. godine skupina zaljubljenika u ove prekrasne životinje skupila i što se inače vrlo često okuplja na Bilima. Nakon što je uspješno doveden do samoga kraja projekt prikupljanja sredstava za izgradnju hranilice za stada divljih konja na Bilima nekolicina entuzijasta te iste hranilice je i postavila na pogodnoj lokaciji. Baš za Valentinovo. Pa i konji zaslužuju bar malo ljubavi, zar ne?

Najzaslužnijia osoba za realizaciju cijele akcije svakako je bio mostarski fotograf Ivan Kelava, veliki zaljubljenik u konje, a znano je kako su konji odavnina izvrstan motiv i fotografima i slikarima za iskazivanje njihovog umijeća. Ivan Kelava se tako iskazao kreiravši jedan fenomenalan kalendar za 2015. godinu s fotografijama konja sa Bila.

konjibile15217_3

Kelava je tijekom tri prethodne godine, ovjekovječivao svakodnevicu jedinstvenih krda na toj visoravni poviše Mostara i Širokog Brijega. Ponosno on tada ističe kako su, prodajom kalendara, prikupljena sredstva za hranilice koje su za Valentinovo i postavljene, međutim i on i ekipa iz Smarta, mostarske agencije za grafički dizajn, koja mu je pomagala na cijelom projektu, ističu kako vjeruju da je ovo samo jedan od projekata koji će se i ubuduće odvijati na Bilima, jer konji koji su ovdje podno Čabulje smješteni jedno su istinsko bogatstvo ovog kraja, odnosno prirode koja je ovdje takorekuć netaknuta.

Ova krda divljih konja jedno su od rijetkih takvih u Europi. S obzirom da je tijekom izvođenja spomenutih radova postavljanja hranilice bio uključen agregat konji se razumljivo nisu približavali mjestu događaja, no po povratku sa Bila, u Grabovoj Dragi, zatekli smo jednog konja gdje pase, zapravo uživa u jednom prekrasnom danu. Divlji ili pitomi konj? Prije pitomi pošto divlji uglavnom idu u krdu, no svejedno ga je bilo lijepo gledati. Uživali smo i mi provevši jedno vrijeme u njegovom društvu, a vjerujemo kako ćete i vi uživati gledajući snimke koje smo tom prilikom napravili na Bilima i Grabovoj Dragi.

Danijel Ivanković / Dnevno.ba