VIDEO: Airbus i Italdesign pokazali auto budućnosti koji vozi cestom, prugom i zrakom

Među silnim Mercedesima, Fordovima, Volvima i Rimčevim Concept One automobilima, na ženevskom autosalonu našao se i konceptualni PopUp automobil koji su dizajnirali Airbus i Italdesign. Po prvi puta posjetitelji sajma su imali priliku sjesti u njega, no ne i odvesti se, odnosno odletjeti.

Ideja Airbusa i Italdesigna je jednostavna. Radi se o malom gradskom automobilu koji je povezan s čitavim sustavom pametnog prometa budućnosti. Osim vožnje prometnicama prema potrebi ga možete priključiti u kompoziciju svojevrsnog vlaka, a kada se za to ukaže potreba, putem tableta možete pozvati robotski quadcopter koji će se spojiti na kabinu, pretvoriti PopUp autić u letjelicu i dodatno vam olakšati i ubrzati transport, kao što objašnjavaju u ovom videu.

Airbus i Italdesign smatraju da leteći auti kakvi su bili do sada zamišljeni imaju brojne prepreke koje im otežavaju da istovremeno budu u stanju letjeti i voziti, pa bi sustav modularnog vozila s quadcopterom “na zahtjev” bio puno bolje rješenje.

Nažalost, kao što smo rekli, prototip na Geneva Motor Showu nije bio u stanju poletjeti, a nismo ga mogli vidjeti ni u vožnji pa ćemo na pojavu PopUpa na našim prometnicama morati još “malo” pričekati. Ideja nam se zapravo jako sviđa i doista bismo voljeli da ju realiziraju.


Vidi.hr