Doista vrijedan jubilej, 60. obljetnicu mature, širokobriješki maturanti sa zagrebačkom adresom spremali su se obilježiti, ali ih je zatekla iznenadna smrt njihova kolege Ferde Begića, piše Večernji list BiH. Upravo je on za života najviše inzistirao da se ne “pokidaju konci” među generacijom koja je svoja znanja kovala u nadaleko poznatoj širokobriješkoj gimnaziji.

Ispraćen dostojanstveno

No, život ima svoje planove – Ferdu su njegovi školski kolege dostojanstveno ispratili na Mirogoju na vječni počinak, ali nisu ni zaboravili dogovore da se nađu u Zagrebu i prisjete tih dana prije šezdeset godina. U Zagrebu su od te generacije živa još samo trojica – Dominik Filipović, Milan Bajtek i Marko Pavković. Ivan Pavković živi u Ludbregu. Obogaćeni znanjem u širokobriješkoj gimnaziji pa potom na fakultetima, sva su četvorica obnašala važne dužnosti. Dominik Filipović (1938.) radio je u Kanadi za tvrtku “Philips”, a 90-ih 20. st. vratio se u RH i kao inženjer elektrotehnike bio pomoćnik (doministar) Ivici Mudriniću.

Po jedna za zdravlje

Ivan Pavković (1938.) je u DIP-u Novoselec kao ekonomist vodio komercijalu, a njegov prezimenjak Marko, najmlađi od njih (1940.), radio je u PPK-u Bednja u Ludbregu i u Kromosu Zagreb kao agronom. Milan Bajtek, koji je najstariji iz te generacije (1936.), radio je u PIK-u Virovitica, ratarstvo Novska – Lipovljani – Sljeme, a od 1970. u ratarstvu Božjakovina Agrokombinat te posljednjih 10 g. rada u Duhanskom institutu Božjakovina – Zagreb. Magistar je poljoprivrede. Život “razbaca” ljude na sve strane, ali uspomene ostaju. Tako su i ova četvorica širokobrijeških maturanata obilježila 60 g. mature, popila po jednu za zdravlje i generaciji poslala lijepe želje za novu godinu.

Tihomir Begić / Vecernji.ba