Uskoro nove cijene eko testa i tehničkog pregleda vozila u BiH

Vozačima u BiH bi u idućih desetak dana trebale biti poznate nove cijene tehničkog pregleda vozila i eko testa, doznaje Klix.ba iz Ministarstva prometa i veza BiH, piše Večernji list BiH.

Rok za izradu pravilnika

Nakon što su federalni i državni ministar prometa i veza Denis Lasić i Ismir Jusko održali sastanak zbog nezakonitog poskupljenja eko testa prilikom registracije vozila, formirana je radna skupina koja će usuglasiti i dostaviti novi pravilnik o tehničkim pregledima vozila, uključujući i jedinstveni cjenik.

“Entiteti su izabrali svoje predstavnike za radnu skupinu koji će donijeti rješenje tog problema. Vjerojatno će već ovih dana kolegama na adresu biti proslijeđen rok za izradu pravilnika o tehničkim pregledima. Oni će, uz to, izraditi i jedinstveni cjenik na razini BiH. Uz taj pravilnik, bit će revidirani i ostali pravilnici iz oblasti prometa”, kazali su u petak iz Ministarstva prometa i veza BiH.

Radna skupina je formirana od predstavnika Ministarstva prometa i veza BiH, kao i nadležnih entitetskih institucija i Brčko Distrikta.

Na pitanje mogu li vozači očekivati vraćanje stare cijene eko testa od 5 KM i povrat novca, iz nadležnog ministarstva su odgovorili da još ne mogu sa sigurnošću potvrditi kolike će biti nove cijene, ali naglašavaju kako svaki nepotrebni financijski nameti građanima BiH nisu prihvatljivi. Podsjetimo, nakon što su vlasnici automobila u FBiH dva mjeseca plaćali skuplju registraciju vozila zbog povećanje cijena za eko test krajem prošlog mjeseca, ministri Jusko i Lasić te pomoćnica ministra za cestovni promet Ministarstva prometa i veza RS-a održali su sastanak u čijem fokusu je bila ova problematika.

Drugačija kategorizacija

Nakon što je konstatirana neusklađenost zakonskih i podzakonskih propisa koji uređuju oblast tehničkih pregleda, kao i potreba njihova usklađivanja u skladu s izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama BiH, donesen je jedinstven zaključak da se pristupi izradi zajedničkog pravilnika i cjenika koji bi se primjenjivao na cijelom području BiH.

Kako je istaknuto, za automobile nižih eurokarakteristika plaćat će se veće naknade za eko testove, dok bi se za vozila viših eurokarakteristika, kao i vozila na hibridni i plinski pogon, plaćao manji iznos pristojbe.

SirokiBrijeg.info