Upoznajte Brainobrain – izvrstan program za svako dijete

Abakus, stara indijska sprava za računanje bitno je sredstvo koje se koristi na programu Brainobrain. Korištenjem ove sprave kod djece se tri osjetila, a to su vid, dodir i zvuk istodobno aktiviraju. Glavna odlika Brainobraina, osim što je relativno nova metoda učenja je da se ovaj program temelji na Abakus mentalnoj aritmetici i neuro-lingvističkom programiranju (NLP).

Djeca na ovome programu prolaze kroz tri stupnja. U prvom stupnju se potiču da percipiraju kuglice na abakusu. U drugom stupnju svojim prstima dodiruju kuglice, a zadnji stupanj obuhvaća izgovaranje „čarobnih“ riječi te njihovo razumijevanje što brojevi predstavljaju. Kroz ova tri stupnja oni razvijaju fotografsko pamćenje, vizualizaciju, točnost, koncentraciju, fokus i pamćenje.

„Osim razvitka kognitivnih sposobnosti, djeca će zasigurno razviti samopouzdanje, odgovornost prema radu i radnim navikama, te osjećaj za dobro i loše“ pojasnila je Brainobrain trenerica Mila Kvesić.

Cilj programa je razvijanje „kompletnih“ osoba, a sudjelovanje ne zahtijeva od djece nikakvo predznanje, osim što je kod djece koja imaju 4 ili 5 godina potrebno da raspoznaju brojeve do 10. Sama bit Brainobraina jest da svaki čovjek otkrije svoje potencijale, kompetencije i vještine te potiče na daljnji razvoj.

Brainobrain trenerica Mila Kvesić objašnjava: “NLP se bavi razvojem osobnosti. Potiče djecu na razmišljanje, što je to dobro što je loše, kako se treba ponašati, kako ispravo postupiti u kojoj situaciji, kod djece se stvaraju liderske vještine, razvija se govorništvo, empatija prema ostalima.“

Ovaj program namijenjen je za djecu od 4 do 14 godina i provodi se na engleskom jeziku, a to omogućuje da djeca proširuju svoj postojeći vokabular. Skupine broje od 5 do 15 članova i formiraju se prema uzrastu, a program provode educirani treneri. Međutim, obraća se pozornost da ne dolazi do oscilacija u znanju polaznika. Svakom polazniku u skupini se individualno pristupa. Ovisno o uzrastu djece, Brainobrain obuhvaća 10 odnosno 12 stupnjeva, a svaki stupanj traje 12 ili 16 tjedana. Nakon svakog stupnja, djeca polažu testove te dobivaju određeni certifikat.

„Predavanja se održavaju jednom tjedno u trajanju od 120 minuta. Iako se 120 minuta doima predugo za mogućnost održavanja koncentracije, posebice kod djece, tvorci programa su ga upravo koncipirali tako da niti u jednom trenutku djeci nije dosadno“, rekla je Kvesić.

„Glavni moto je „If anyone can do it, you can do it“, što pak znači da ne postoji nikakvo ograničenje da razvijemo svoje potencijale do savršenstva“, objasnila je Brainobrain trenerica.

Brainobrain program, koji postoji od 2003. godine nude trenutno 32 države na svijetu. Prvi centar u Bosni i Hercegovini nalazi se od prošle godine u Mostaru u edukativnom centru Novi svijet.

SirokiBrijeg.info / Katarina Viktorija Mabić