Ukiselite kupus po provjerenom i najboljem receptu

U našim krajevima kiseli kupus je glavna namirnica tokom dugih zimskih dana, a sad je pravo vrijeme da kupite kupus i krenete sa pripremom za kiseljenje.

Kupus je veoma lako uzgojiti. Svake jeseni bogato rodi, pristupačne je cijene, a postupak kiseljenja je jednostavan i posve prirodan, ne kvari se i čuva bez problema cijele godine. Ukusan je i sirov i kuhan, a uz sve to veoma je i zdrav.

Obiluje C vitaminom, vitaminima A i B12, folnom kiselnom, magnezijumom, željezom, fosforom, kalcijumom i natrijumom.

Donosimo vam provjereni recept da ove jeseni imate najbolji kiseli kupus.

Sastojci

30 kg kupusa

2 kg soli voda po potrebi

Priprema

Zreli kupus, čvrstih glavica, očistiti od oštečenih listova i oštrim nožem izdubiti “korjen”. Napravljeno udubljenje ispuniti solju. Na dnu bureta posuti so i na to slagati posoljene glavice kupusa.

U prostore između glavica staviti čevtrtine kupusa ili po želji još manje dijelove. Kad je sav kupus poslagan, još dodatno posoliti sadržaj bureta i dodati vodu da kupus bude gotovo sav u vodi. Odozgo staviti kamen, vrećice sa vodom ili boce s vodom.

Prije stavljanja utega dobro je staviti pritiskivač (plastični, drvene letvice). Nakon nekoliko dana treba kupus prekontrolisati i dodati vode, ako je potrebno, a u sljedećim danima skupljati pjenu koja se stvara na površini vode.

Ponekad je potrebno oprati i utege.

Kiseli kupus spremljen na taj način u dobrom prostoru može trajati do kasnog proljeća ukoliko ga zbog visoko vrijednih sastojaka i finoće prije toga ne potrošite.

RasnoPortal.net