Učenici OŠ Ivana Mažuranića i Srednje strukovne škole Posušje županijski pobjednici CIVITASA

U četvrtak, 3. svibnja 2017. godine održano je županijsko natjecanje CIVITAS-a iz programa Projekt građanin u OŠ Tina Ujevića u Vitini.

Cilj ovakvog natjecanja je osposobiti mlade ljude za izgradnju modernog demokratskog društva, naučiti ih kvalitetnom razmišljanju i kritičkom prosuđivanju te ih uputiti na važnost aktualnih problema i njihovo rješavanje. Kriteriji za ocjenu izlaganja su prezentacija, elokvencija učenika, važnost izabrane teme i naravno sam dojam.

Svaka škola imala je predstavništvo od osam učenika koji su na odabranu temu radili objašnjenje problema, procjenu mjera javne politike, prijedlog rješenja i plan akcije, piše Posusje.net.

OŠ Ivana Mažuranića Posušje predstavljali su učenici osmih razreda osmogodišnjeg školovanja: Magdalena Mitar, Mate Bešlić, Marita Milićević, Frano Šego, Antonija Galić, Petra Anić, Zvonimir Biško i Ivana Jukić uz podršku tri učenika koji su bili njihove zamjene: Luka Malenica, Luka Markota i Ivan Mihalj. Voditeljica ekipe je profesorica Ivana Banožić Skoko, a tema koju su obradili glasi: Nedjelja – dan za obitelj.

Problematika koju su posuški CIVITASovci predstavili iznimno je aktualna, a riječ je o promjeni zakona kojim bi rad u trgovinama nedjeljom i blagdanima bio zabranjen. Učenici su naglasili kako smo svjedoci svakodnevnog izrabljivanja radnika koji moraju raditi nedjeljom i blagdanima, a to za posljedice ostavlja traga na obitelji i obiteljskom životu jer u trgovinama najviše rade žene koje postaju moderni robovi bez ikakvih prava. Istaknuli su kako, dok ne dođe do promjene zakona, za rad nedjeljom i blagdanima plaća mora biti veća i kako radnik ima pravo na jedan slobodan dan u tjednu. Prezentaciju svog projekta su završili riječima: Nedjelja nije dan za shopping, već dan za obitelj.

Učenici OŠ Ivana Mažuranića Posušje će 20./21. svibnja 2017. nastupiti na Finalnoj smotri u Sarajevu te tako predstaviti ne samo svoj projekt, nego i školu, općinu Posušje i Županiju Zapadnohercegovačku.

Slavili i učenici Srednje strukovne škole Posušje

Učenice Srednje strukovne škole Posušje su kroz svoju sekciju Civitas za ovo natjecanje razradili problem i predstavili ga povjerenstvu koje je prepoznalo trud i rad naših učenika te su im dodijelili titulu pobjednika čime je našim učenicima omogućeno daljnje sudjelovanje i predstavljanje Zapadnohercegovačke županije u programu revijalne Finalne smotre “Projekt građanin/Ja građanin ” koja se tradicionalno održava u Parlamentarnoj skupštini BiH, 20.5.2017.godine.

Učenice Civitas sekcije su kroz svoj projekt predstavile problem koji se tiče slobodnog vremena mladih u općini Posušje. Slobodno vrijeme pruža velike mogućnosti za kulturni i stvaralački razvoj osobnosti, stoga bi sadržaj trebao obuhvaćati niz raznovrsnih aktivnosti. U skladu sa Zakonom za mlade FBiH, naši učenici žele potaknuti lokalnu vlast kako bi učinili što je potrebno za rješenje ovog problema.

Jedan od prijedloga je izrada strategije za mlade općine Posušje te otvaranje Centra za mlade koji bi vodio stručni tim. Zadaća stručnog tima bila bi istraživanje interesa mladih i njihovih potreba koje bi se zadovoljile sadržajima koji bi nudili kvalitetno nadopunjavanje njihovog slobodnog vremena. Centar bi također jednom tjedno bio otvoren i za roditelje kojima bi se pružala potpora u njihovom odgojnom djelovanju s djecom jer bi stručni tim bio sastavljen od stručnjaka iz različitih područja. Učenice smatraju kako bi se na ovaj način smanjilo puno negativnosti u našoj lokalnoj zajednici i u našem društvu.

Svim sudionicima čestitamo, a posebno pobjedničkoj ekipi na koju smo posebno ponosni, učenicama: Marija Ćorić (1.b), Mia Jukić (1.b), Gabrijela Ćorić (2.a), Patricija Rezo (3.a), Matea Tandara (3.a), Ivana Buntić (3.b), Ines Pavković (3.b), Lea Slišković (3.b) i Lucija Dumančić (4.b).

Učenici sekcije Civitas zahvaljuju se predsjedniku Općinskog vijeća, Ivanu Lončaru, dopredsjedniku Općinskog vijeća, Frani Grbeši, dopredsjedniku Vijeća mladih, Jozi Kolobariću, nekadašnjoj voditeljici “Dnevnog boravka”, Sanji Budimir i svima koji su pružili podršku našim učenicama i njihovom projektu.

Posusje.net