U Posušju je ove subote, 6. travnja održano predstavljanje zbirke pjesama U Gradu Narcisa Renate Naletilić, profesorice hrvatskoga jezika i književnosti iz Širokoga Brijega. U programu predstavljanja, pored autorice, sudjelovali su učenici Druge osnovne škole Široki Brijeg, književnica Miljenka Koštro i David Naletilić, student psihologije, dok je program vodila učenica Lorena Zeljko.

Miljenka Koštro je u svojoj književnoj kritici zbirke pjesama U Gradu Narcisa kazala kako autorica iskreno i jasno progovara kroz stihove, bez uljepšavanja i celofana iznosi svoje stavove. Pojava narcisoidnosti je svuda oko nas, kaže Miljenka. “Nesavršeni smo, ponekad kao društvo zakažemo, jer ostajemo pasivni promatrači problema. Renata piše i kao majka koja bi htjela ovaj nesavršeni svijet učiniti ljepšim mjestom za život. Ona kroz stihove promatra svijet i iz pozicije supruge, kćeri, nevjeste, prosvjetne djelatnice i još šire. Njegovanjem dobrih međuljudskih odnosa puno dobivamo. Potrebno je davati da bismo primili, stoga put do boljih međuljdskih odnosa ne smije ići samo u jednom smjeru. Svakako bih ovu knjigu preporučila čitateljima, jer na jednostavan način govori o mnogim ljudskim vrijednostima koje su svima dohvatljive, ali ih mnogi ne dohvate”, kazala je Miljenka.

Informativni tekst o narcizmu i perfekcionizmu pročitao je David Naletilić, student psihologije, u kojem su pojašnjeni osnovni pojmovi vezani uz narcisoidnost, samoljublje, pretjerano bavljenje samim sobom. Perfekcionisti su u stalnom strahu da ne pogriješe, a perfekcionizam kao takav krade energiju i odnemaže učenju. S druge strane postoji težnja ka izvrsnošću kroz stjecanje vještina i težnja ka savršenstvu, ali tu težnju treba znati kontrolirati.

Autorica je iznijela svoje motive za objavljivanje ove zbirke, svog književnog prvijenca, želeći skrenuti pozornost na problem narcizma, perfekcionizma i manipulatorstva kojima su, smatra, danas izloženi svi, a pogotovo mladi. Radeći dugi niz godina u školi, kao prosvjetni djelatnik smetra svojom zadaćom ukazati na taj problem, kao i na potrebu da mu se suprostavimo. Potrebno je, kaže osvijestiti postojanje tog problema i suočiti se s njim, a s njim se možemo uspješno nositi. „Moramo znati gdje su granice izdržljivosti, a one postoje. Ja vidim svugdje puno dobrih ljudi. Moramo se odmaknuti od toksičnih, bučnih ljudi. Riječi su uvijek bile kamen spoticanja“, kazala je Renata ističući kako je riječ ujedno i lijek u obliku spoznaje, znanja i primjene saznanja.

Program su svojim nastupima obogatili učenici Druge osnovne škole Široki Brijeg. Čuli smo tako iskustvo jedne učenice koja se sama uvjerila koliko joj perfekcionizam zapravo šteti. Čuli smo i jednu izvedbu na flauti. Program je, naravno, bio protkan i dobro uvježbanim recitacijama pjesama iz zbirke U Gradu Narcisa.

RadioPosusje.ba