U općini Grude započela 6. Noć muzeja

GRUDE – Noć muzeja po 11. put u Hrvatskoj, zbila se i 6. put zaredom u Gorici, nekoć sjedištu stare župe Imota, danas sjedištu župe Gorica-Sovići, u općini Grude.

U Staroj crkvi sv. Stipana Prvomučenika u petak 29. I. 2016. u 19 sati započeo je program u kojemu su svojim sudjelovanjem doprinijeli boljem razumijevanju ove Noći muzeja i sljedeći govornici: fra Stipe Marković i fra Ante Marić. Župnik fra Stipe Marković je na početku sve pozdravioi naglasio kako je ovo jedan lijep događaj koji je prvi put u BiH upravo organiziran u Gorici.

noćmuzeja 30012016 3

Fra Ante je kazivao o izložbi slika i životu fra Mirka Ćosića, prvog hercegovačkog franjevca akademskog slikara. Između ostaloga je kazao:

Hrvatska franjevačka arheološka zbirka, Župni ured Gorica, Bratovština sv. Stjepana i Matica hrvatska prvi su se s prostora Hercegovine i Bosne odazvali zovu Noći muzeja, i evo to uspješno čine i ove 2016. godine Gospodnje.

noćmuzeja 30012016 2Na ozemlju stare crkve sv. Stjepana koja izrasta iz ranokršćanskih temelja sv. Stjepana, a dobro pamti i arheološki utvrđuje i starohrvatska vremena razgledamo slike fra Mirka Ćosića (Buhovo, 15. 7. 1903. – Mostar, 16. 7. 1967.). Izbor iz njegova opusa učinili su fra Vendelin Karačić i Josip Mijić, a iz fundusa već pet održanih likovnih kolonija „Fra Mirko Ćosić“ slike je odabrao akademski slikar Anđelko Mikulić. Zadnja je kolonija „Fra Mirko Ćosić“ održana prošle godine ovdje u Gorici.

Zašto se u Noći muzeja u Gorici u staroj crkvi sv. Stjepana Prvomučenika pojavljuje fra Mirko Ćosić? Sama stara crkva daje nam na to odgovor. Kad je slavila svoj stoti rođendan (1856. – 1956.) župnikom je u gorici bio fra Berislav Mikulić (1913. – 2002.). Htio je crkvi za njen jubilej podariti neki dar. I, kao rekonvalescent u Goricu te 1956. godine na fra Berislavov poziv dolazi fra Mirko Ćosić. Iscrpljen i obolio dugogodišnjim tamnovanjem u komunističkim kazamatima Zenice i Mostara, te se godine nalazio na Širokom Brijegu. Stavio je u crkvu drvenu skelu, uzeo boju kakvu je mogao nabaviti, pripravio zid u nišama bočnih oltara s jedne i druge za fresku i naslikao dvije slike koje će tu ostati kao umjetnički i nadasve pobožni osjećaj i sjećanje na ovoga hercegovačkoga franjevca i slikara akademskog obrazovanja. „Isus blagoslivlja djecu“ i „Suze sina razmetnoga“ (ulje na zidu, 440 x 220 cm) od tada su u crkvi. U prigodi obnove stare crkve 2000. godine i fra Mirkove su slike obnovljene i produžen im je život.

noćmuzeja 30012016 4

Fra Mirko je mogao samo slutiti budućnost svojim freskama. I dok je slikao sa skele sjećao se možda svoga prijeđenog životnog puta. Onih lijepih trenutaka, bilo ih je malo, kao da kazuje ocvali osmijeh na njegovu licu i tiha svjetlost u njegovu pogledu, i dakako onih drugih, kojima je život i te kako obilovao.

noćmuzeja 30012016 6

Ove fra Mirkove freske ne mogu nikamo poći. Zato su ove njegove slike k njima došle, i ove s likovnih kolonija njemu u spomen. Da reknu ovim freskama, noćas u Noći muzeja:

-Dobro da ste tu, da vas možemo posjetiti. Lijepo je tu kod vas uz krstionicu vjernosti staru kao i Milanski edikt, i na ovim drevnim zidinama koje su uvijek rušili, a mi ih dizali, i opet ih zidali. Došli potomci obilježiti Noć muzeja. Lijepo. A vama su, goričke fra Mirkove freske, sve noći u naručju. I one prošle i ove što još pred vama kao budućnost stoje. U njima bdijete i čuvate divne uspomene, naglasio je fra Ante.

noćmuzeja 30012016 1

Prigodnim govorom ovu Noć muzeja i izložbe slika otvorio prof. dr. sc. Srećko Tomas, sa Sveučilišta iz Osijeka, koji je ujedno i predavač na Sveučilištu u Mostaru. Profesor Srećko Tomas je naglasio kako su ova Noć muzeja u Gorici i sva druga kulturna zbivanja u ovom mjestu i općini Grude nešto čime svi stanovnici trebaju biti ponosni jer ovakvih događanja kako sadržajem tako i brojem nema ni u većim mjestima i gradovima. Prof. dr. Tomas je član uprave Matice hrvatske u Osijeku i redoviti suradnik Susreta, Godišnjaka Matice hrvatske Grude.

Posjetitelji su imali prigodu vidjeti uređenu staru crkvu sv. Stipana Prvomučenika, arheološke iskopine s ranokršćanskom grobnicom i ranokršćanskom krstionicom čiji je krsni zdenac križnog oblika, a nalazi se u tzv. baptisteriju Goričke starokršćanske bazilike.

noćmuzeja 30012016 6

U Galeriji u satroj kapeli bile su izložene slike s pet likovnih kolonija održanih u čast fra Mirka Ćosića. Neki od mjetnika/umjetnica koji su sudjelovali na tim likovnim kolonijama bili su u Gorici ove noći i oduševljeno sudjelovali u programu.

Za ovu je prigodu svoja vrata otvorila i Hrvatska franjevačka arheološka zbirka sv. Stjepana u Gorici.

Glazbom su ovu Noć muzeja divnim izvedbama uzveličali solo-pjevačica Sanja Boban iz Sovića (Bobanova Draga) uz glasovirsku pratnju Stipe Iličića iz Ružića, a program je krasno vodila Zorana Grizelj.

noćmuzeja 30012016 7

Ljubitelji kulture i umjetnosti koji su posjetili Goricu mogli su se i počastiti domaćim delicijama koje su pripremili sudionici i vrijedne domaćice i uživati u agape-u uz pjesmu i čašicu razgovora sve do polnoći dokada su vrata u Gorici svima bila otvorena!

Zadovoljni organizatori ove Noći muzeja u Gorici nisu krili svoje oduševljenje, naglasivši da će i ubuduće nastaviti djelovati na kulturnom polju!

Grude-online.info