U Ljubuškom uprizorena glazbeno–scenska predstava “Bitka za Vukovar”

LJUBUŠKI – U crkvi svetog Ante služena je svečana sveta misa za poginule branitelje, a program svečanog obilježavanja Dana općine u organizaciji Udruge Dragovoljaca i Organizatora Otpora Hrvatskih Oružanih Snaga i Općine Ljubuški nastavljen je u svadbenom restoranu „OHIO“ Ljubuški gdje je uprizorena glazbeno – scenska predstava “Bitka za Vukovar – Kako smo branili grad i Hrvatsku” i predstavljene dvije knjiga koje opisuju obranu grada Vukovara i preživljavanje u srpskim logorima.

Na samom početku ovog programa koji je posvećen sjećanju na sve poginule i stradale branitelje kao i čitav domovinski rat nazočnima se u ime domaćina obratio Tihomir Kvesić, predsjednik Općinskog vijeća.

Predstavljanje knjiga Damira Markuša “58 – HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca” i Damira Plavšića “Ne plači moj dobri anđele” bilo je u formi glazbeno – scenskog spektakla nabijen emocijama i sjećanjima iz ratnih vremena.

Učenici Kristina Ćuže, Ante Mišetić i Krešimir Medić su čitali odlomke iz knjiga uz prigodni slikovni prikaz, a folklorni sastavi HKUD – Radišići, HKUD – Studenčica (Studenački bećari) te HKUD – Veljaci su pjevali i plesali tradicionalne hercegovačke pjesme.

bzvlj 05022016 0

Knjiga „”58 – HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca“, autora Damira Markuša, opisuje kako je 58 dragovoljaca HOS-a branilo grad Vukovar i Bogdanovce te proboj preživjelih HOS-ovaca iz Vukovarskog obruča -“HOS-ova štafeta smrti“.

Knjiga “Ne plači, moj dobri Anđele“, autora Damira Plavšića, opisuje obranu Sajmišta, Priljeva i Borova naselja, predaju hrvatskih branitelja te preživljavanje u srpskim koncentracijskim logorima: Stajićevo, Niš i Sremska Mitrovica.

Dragan Čuljak jedan od organizatora ove večeri zahvalio je svima koji su došli, a posebno onima koji su pomogli prilikom organizacije.

“Dragi prijatelji, branitelji naša je zadaća da ovu zemlju ostavimo u naslijeđe našoj djeci, da im prenesemo kako je teško bilo te 91-e. Uvjeren sam da oni koji su bili spremni tada, su i dan danas spremni da brane svoju domovinu, da brane svoju nacionalnost i svoj dom.” rekao je Čuljak naglasivši kako su svi oni posebno ponosni što je ovih dana i Ante Paradžik dobio ulicu u svom rodnom Ljubuškom.

bzvlj 05022016 1

Posjetitelji su tijekom večeri imali priliku pogledati izložbu ratnih fotografija koje su na prvoj liniji obrane Sajmišta fotografirali dragovoljci HOS-a.

Voditeljica programa Bjanka Medić na samom kraju je pozvala prisutne da sudjeluju u nastavku obilježavanja Dana općine Ljubuški te tako dođu u subotu, 5. veljače 2016. godine do 15:00 do 22:00 sata na večer otvorenih vrata arheološke zbirke franjevačkog samostana na Humcu.

U dvorana franjevačkog samostana na Humcu u 19:00 sati će se održati dva predavanja. Fra Žarko Ilić će održati predavanje Povijest limene glazbe, a mag. hist. art. Valerije Soldo Rešetar će govoriti o Raspelima umjetnika iz Graba.

LJportal.com