U Ljubuškom otvoren Kulturni centar u kojem se nalazi moderna kinodvorana sa 177 sjedećih mjesta

U Ljubuškom je danas otvoren Kulturni centar u kojem se nalazi moderna kinodvorana sa 177 sjedećih mjesta.

Presijecanjem vrpce svečano su ga otvorili dr. Dragan Čović, zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske i Vedran Markotić, v.d. gradonačelnika Ljubuškog.

Prostore Kulturnog centra je blagoslovio humački župnik fra Ljubo Kurtović.

„Ljubuškom je prošle godine vraćen status grada koji mu zbog njegove povijesne baštine, kulturnih i prirodnih ljepota s punim pravom i pripada. Da bi grad bio grad u punom smislu te riječi, on mora imati i institucije koje ga čine gradom. Danas smo otvorili Kulturni centar koji će biti mjesto susreta, druženja, stvaranja i kreativne energije naših sugrađana. Ovaj centar će dodatno upotpuniti kulturnu ponudu našeg grada“, rekao je tom prilikom v.d. gradonačelnika Ljubuškog Vedran Markotić.

Obnova Kulturnog centra s kinodvoranom je koštala milijun maraka.

„Grad Ljubuški, Javno poduzeće Parkovi te Vlada RH su u potpunosti financirali obnovu Kulturnog centra. Posebnu zahvalu upućujem Vladi RH na pomoći koja nam je pružena preko Središnjeg državnog Ureda za Hrvate izvan RH“, dodao je Markotić.

„Proces obnove je trajao godinama, prošlo je pet godina od inicijalnog idejnog rješenja do izgradnje i otvaranja ovog vrlo važnog objekta za naš grad. Put nije bio nimalo lagan jer je to bila velika investicija za lokalnu zajednicu. Idejni projekt je završen 2016. i trebale su proći četiri godine da se sve završi i da se zatvori financijska konstrukcija“, kaže arhitekt Ivan Vukojević koji je projektirao danas otvoreni Centar.

„Uvijek je bilo nekih stvari koje su bile potrebnije, od kanalizacije, pročistača otpadnih voda, izgradnje cestovne infrastrukture i svega ostalog. Sada je došlo vrijeme da to obnovimo jer nismo kao grad imali neku veliku dvoranu koja može ugostiti veći broj ljudi, gdje možemo puštati filmove, praviti kazalište predstave, koja ima garderobu, sanitarne čvorove, sve ono što u jednom ovakvom reprezentativnom objektu treba biti“, pojasnio je v.d. gradonačelnika Markotić.

Kulturni centar ima pozornicu, iza koje se nalazi garderoba, dvorana je na dva kata, odnosno ima i galeriju, a unutar Kulturnog centra će se nalaziti i kafić.

Markotić se danas zahvalio i bivšem gradonačelniku Ljubuškog Nevenku Barbariću koji je svesrdno podržavao ovaj projekt.

„Na opće zadovoljstvo žitelja Ljubuškog uspjeli smo završiti ovaj projekt i mi danas ovaj Kulturni centar predajemo našim građanima, našim mladima, udrugama i kulturnjacima, Klubu kulture „Libuša“… Svi oni koji su zainteresirani moći će koristiti ovaj prostor bilo za organizacije predstava, promocije knjiga ili organizacije koncerata i sastanaka, za sve ono za što bude interesa“, objašnjava Markotić.

Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske je rekao kako mu je zadovoljstvo nazočiti otvaranju ovog Kulturnog centra, dodavši kako je ovaj objekt samo jedan u nizu objekata i infrastrukturnih projekata koji potvrđuju da Vlada RH brine o hrvatskom narodu u BiH.

„Mogu vam sa sigurnošću reći da će Vlada RH i u budućnosti na sve moguće načine podupirati naš narod u BiH kroz realizaciju ovakvih projekata, ali isto tako i kroz ekonomsku suradnju naših ljudi s obje strane granice,” kazao je ministar Ćorić.

Ćorić je danas zajedno sa dr. Draganom Čovićem u pratnji domaćina iz Ljubuškog i prošetao gradom do igrališta iza OŠ Marka Marulića, a razgledao je i spomenik grupi Fenix.

Ivan Herceg / Radio Ljubuški