U Ljubuškom održana promocija knjige „Izopačeno čovječanstvo“ autorice Žane Alpeza

JU „Kulturno-športski centar“ Ljubuški, odjel Knjižnica Ljubuški večeras je u Gradskoj vijećnici organizirala je promociju knjige „Izopačeno čovječanstvo“, autorice Žane Alpeza. Recezenti knjige „Izopačeno čovječanstvo“ su dr. sc. Božo Skoko, dr. sc. Mirela Holy i Željko Šiljeg.

Na predstavljanju knjige svoj osvrt na istu, izuzev autorice, dali su fra Rober Jolić, Daniela Škegro, mr. sc. Zoran Kavedžić te gost iznenađenja novinar i publicist Emil Karamatić koji je između uostalog poručio: „Knjigu je najbolje uzeti i pročitati. Vidjet ćete nije lako pisati o zlu, jer čini mi se što ga više spominjemo i što mu se više suprotstavljamo, ono nas više sustiže i prati. Naprosto, iako je to tako i ako mora postojati vaga dobra i zla, to nas ne smije usporavati da se tom zlu suprotstavljamo. Posebna je cijena toga što je Žana uradila, ona se suprotstavlja zlu ma koliko to koštalo. Žani želim reći ne posustaj, idi dalje jer na dobrom si putu.“

Knjiga govori o ljudskim slabostima, problemima zla, lažima, licemjerstva iz primjera svakodnevnog života, te je ustvari skup Kolumni koje je autorica pisala za Hrvatsku, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.

„Mi kao ljudska bića smo u nekim stvarima i odlukama te životnim situacijama izopačeni. Možda malo brutalno zvuči taj naziv, ali u predgovoru sam napisala da se sa knjigom zaista postupa nježno i s ljubavlju. Izopačeno, zato što nekad nemamo kontrolu i kočnicu na nekim odlukama u životu“, rekla je autorica Alpeza te zahvalila Knjižnici Ljubuški na organizaciji.

Ovo je knjiga u kojoj se mogu naći krici i vapaji iz svakodnevnice našega života, primjeri nas, kako živimo u dobu koje se okrutno odnosi prema pojedincima. Autorica razmatra odnos dobra i zla ne kroz apstraktne, metafizičke odnose, već kao stvarnost što nas svakodnevno okružuje, kroz naš odnos prema onima koji su u raljama zla nepravednog društva.

U knjizi se navode primjeri u osamljenima, izgubljenima, osobama sa psihičkim poteškoćama, osobama sa invaliditetom, okrutnostima prema životinjama, naš odnos prema siromašnima,odnos prema nemoćnima i puno drugoga.

U glazbenom djelu promocije nastupili su učenici Osnovne glazbene škole Ljubuški, dok je pak m oderatorica promocije bila Anamarija Nosić.Po okončanju službenog djela programa upriličen je prigodan domjenak sponzora Džajić Commerce.

Posted by Ljubuški portal on Monday, April 9, 2018

Ljportal.com