U Grudama predstavljanje dviju knjiga o Vukovaru i borbi za slobodu Vukovara i Hrvatske

GRUDE – U prepunoj kino dvorani u Grudama u organizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Grude, Matice Hrvatske – Ogranak Grude, te Općine Grude upriličeno je predstavljanje dviju knjiga o Vukovaru.

Bila je to književna večer posvećena Vukovaru, borbi za slobodu Vukovara i Hrvatske. Svi koji su sudjelovali u ovom neobičnom i emocijama ispunjenom kulturnom događaju zaslužuju izvrsnu ocjenu, osobito to vrijedi za mali zbor “Nebeske ruže” iz župe Ledinac i članove HKUD “Tihaljina.” Na sceni su ponosno istaknute i zastave Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Grude koje su nosili njihovi predstavnici. Sjajni kao i uvijek bili su članovi klape “Bratovština” župe Gorica-Sovići koji su otpjevali nekoliko prigodnih pjesama. Tekstove iz knjiga čitali su: Ivana Bošnjak, Marko Bošnjak, Nikola Ćorluka i Damir Plavšić. Predstavljene su dvije knjige: ”58” HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca” autora Damira Markuša i “Ne plači, moj dobri anđele” autora Damira Plavšića.

Prikazana je i video-projekcija ratnih zbivanja u Vukovaru kao i prigodna izložba ratnih fotografija.Prikazan je i video zapis autentičnih ratnih scena iz Vukovara.

Govoreći o svojoj knjizi Damir Markuš je na osobit način istaknuo potrebu osjećaja zajedništva koji nam je i danas potreban.Naglasio je kako nismo dovoljno svjesni značenja onoga što smo napravili u Domovinskom ratu, te se zahvalio svima koji su pomogli ostvariti ovu lijepu kulturnu večer. Potrebito je puno više podučavati o vrijednostima Domovinskog rata u našim školama kako bi se saznala prava istina. Isto tako, istaknuo je potrebu izdavanja novih knjiga o Domovinskom ratu kako nam se ne bi desilo da sve zaboravimo a ne bude zapisano.

Damir Plavšić,autor knjige “Ne plači,moj dobri anđele” u svom kazivanju naglasio je kako svugdje po Hrvatskoj govori kako se svi trebamo ugledati na Hrvate iz Hercegovine i njegovati životne vrijednosti koje oni žive. Oni su dali tolike ljudske žrtve za Hrvatsku a ostali su jaki i ponosni.Kada treba govoriti o žrtvi Vukovara onda bi najbolje bilo zašutjeti i ništa ne govoriti koliko je velika ta žrtva koja se ne da opisati riječima; rekao je na koncu večeri načelnik općine Grude Ljubo Grizelj. Pročitao je i imena poginulih vukovarskih branitelja koji su porijeklom iz Gruda, predvođenih generalom Blagom Zadrom, te se iskreno zahvalio autorima knjiga na njihovoj nesebičnoj žrtvi za Vukovar i Hrvatsku.

Matice Hrvatske – Ogranak Grude