U Franjevačkoj galeriji Široki Brijeg otvorena je izložba “Makemono/Kakemono” akad. grafičarke Marine Finci

U četvrtak 12. travnja u večernjim satima u Franjevačkoj galeriji Široki Brijeg otvorena je izložba “Makemono/Kakemono” akad. grafičarke Marine Finci iz Sarajeva.

Program otvorenja vodila je Željka Šaravanja, a pozdravne riječi uputio je fra Vendelin Karačić, voditelj umjetničkoga programa Franjevačke galerije Široki Brijeg.

Fra Vendelin je izrazio zadovoljstvo ugošćavanjem ovakve izložbe u vremenu velikih kršćanskih i židovskih blagdana te trajnošću i kvalitetom suradnje s Galerijom Novi hram iz Sarajeva.

Sama umjetnica Marina Finci istaknula je radost zbog postavljanja izložbe u Širokom Brijegu, rekavši da se u ovom hercegovačkom mjestu uvijek osjeća ugodno.

Grafike koje večeras stoje pred vama istočnjačkoga su duha i vezane za japansku umjetnost, a predstavljaju priču o stvaranju oblika, rekla je umjetnica u svome govoru.

Stjepan Skoko, dekan širokobriješke Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru, prethodno naglasivši snažnu povezanost sarajevske i širokobriješke likovne akademije i obećavši nastavak te kvalitetne suradnje.

Izložba će u Franjevačkoj galeriji biti dostupnom za razgledavanje do 30. travnja 2018. godine.

Marina Finci rođena je u Sarajevu 1960. godine. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 1984. godine na Grafičkom odsjeku u klasi akademika prof. Dževada Hoze. Godine 1988. magistrirala je na Fakultetu likovnih umhetnosti u Beogradu na Grafičkom odsjeku u klasi prof. Boška Karanovića. Članicom je Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine od 1986. godine. Sudjelovala je na brojnim skupnim izložbama u zemlji i u inozemstvu. Dobitnica je sedam nagrada za grafiku. Od 1993. radi na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu na Odsjeku grafike u zvanju izvanrednoga profesora.

Dobitnicom je više nagrada i održala je velik broj samostalnih i sudjelovala u brojnim skupnim izložbama.

Jabuka.tv