Triatlonac Andrej Vištica iz Ljubuškog svojim brojnim uspjesima, promijenio pogled na ovaj sport

LJUBUŠKI – Iako triatlon na našim prostorima nije bio pretjerano zastupljen, poznati triatlonac Andrej Vištica iz Ljubuškog je, zahvaljujući svojim brojnim uspjesima, promijenio pogled na ovaj sport. Karijera ga je vodila na brojne nastupe u inozemstvu, pa je tako nedavno imao priliku predstaviti se i u Dubaiju gdje je konkurirao u borbi za milijun dolara koje će osvojiti najbolji Ironman sudionik prestižne “Triple Crown“ serije. Kako objašnjava za naš list, Vištica je zadovoljan rezultatom s obzirom na to da je u utrku ušao ozlijeđen.

Ozljeda prije utrke

“Ozlijedio sam se dva tjedna prije utrke, zbog čega sam imao dosta problema, tako da nisam nezadovoljan postignutim devetim mjestom“, kazao je Vištica, dodavši kako se za utrku pripremao u Makarskoj gdje, zbog dobrih uvjeta, planira ostati do proljeća. Preostale utrke “Triple Crown“ serije održat će se u Gold Coastu u Australiji te u Bahrainu. Kako nam je rekao, na ovim utrkama neće sudjelovati zbog drugih planova, a želja mu je u ovoj sezoni ostvariti plasman u prvih 10 na Ironman Svjetskom prvenstvu koje će se održati na Havajima. Riječ je o utrci koja ima daleko najveći prestiž u svijetu dugog triatlona.

“Dugoročno mi je cilj plasman na postolje na spomenutoj utrci. Najbolji rezultati u ovom sportu se postižu između 35. i 40. godine života, tako da imam još dosta vremena“, ističe Vištica.

On se, pak, može podičiti titulom najboljeg sportaša Ljubuškog u 2015. godini. Prema njegovim riječima, ovakvu odluku nije očekivao, tako da je ostao ugodno iznenađen. Drago mu je da su u rodnom gradu prepoznali njegov trud i veliko zalaganje na temelju čega je ostvario dosadašnje rezultate.

Veliki rezultati

Na upit što bi izdvojio kao najveći sportski uspjeh, kazao nam je kako je prije dvije godine postao Europski prvak u dugom triatlonu. Ta utrka mu je otvorila vrata profesionalnog bavljenja ovim sportom. Međutim, kao najveći uspjeh ističe prošlogodišnju pobjedu na Embrunman-u koji je poznat kao najteža utrka na Ironman distanci u svijetu te je jedna od utrka s najdužom tradicijom. Uz navedeno, zauzeo je drugo mjesto na Ironman utrci u Walesu te je postao prvi Hrvat na postolju utrke iz službene Ironman serije. Vištica nam je kazao i to da se od triatlona može živjeti, ali u odnosu na timske sportove relativno malom broj triatlonaca to uspijeva.

“Da bi se moglo triatlon zvati profesijom, treba biti u svjetskom vrhu, ali i imati na umu i to da ovaj sport zahtjeva veliku izdrživost te su potrebne godine da se ta izdržljivost izgradi“, zaključio je on.

Dnevni list