ŠIROKI BRIJEG – Duhovni seminari održavaju se ovih dana u župama u zapadnoj Hercegovini. Posebno lijepo bilo je u župnoj crkvi u Kočerinu gdje je fra Mario Knezović pred više od tri tisuće vjernika iz Hercegovine, ali i Hrvatske, vodio seminar i duhovnu obnovu. Jedan od omiljenih svećenika kod Hrvata vodio je seminar: “Upoznaj sebe, Boga i ljude u snazi milosrđa”. Fra Mario je prve večeri govorio o spoznaji Boga i susretu sa živim Bogom.

Boga se spoznaje srcem

– Naša vjera nije, naime, stvar razuma ili domišljanja filozofa i znanstvenika. Bog nije privilegij teologa i crkvenih učitelja. Boga se spoznaje srcem. Stoga, uputimo se u susret s Bogom i porušimo sve svoje kumire, idole i lažnu sliku o Bogu. Naš Bog nas poznaje potpuno. On nas je u dlanove svoje urezao, rekao je fra Mario. Druge večeri tema je bila spoznaja sebe i svoga “ja”. Fra Mario je istaknuo kako najveći stranac živi u našoj vlastitoj koži. Iznio je praktične savjete kako sebe prihvatiti i osloboditi se pritiska i očekivanja drugih od nas. – Nije smisao života dokazivati se ljudima i ostvarivati zamišljenu sliku drugih o nama. Smisao je biti svjestan da smo, kao Božja djeca, posebni, jedinstveni i trebamo život živjeti kao originali, a ne loše kopije tuđih života.

Milosrđe treba darivati

Završne večeri bilo je govora o prihvaćanju drugih ljudi s kojima dijelimo svoju svakodnevicu, te o Božjem milosrđu koje treba darivati i primati. – Ako u susret drugima idemo kao onima koji nemaju pravo na pogrešku i pad, unaprijed ljude osuđujemo i zatvaramo vrata milosrđa, praštanje mora biti naš životni stav, a ne prigodničarski osjećaj da, eto, i mi moramo bar ponekad oprostiti, naglasio je fra Mario. Seminar su pjesmom pratili Frama Kočerin, Drina Penava i sestre Darija i Ana Ramljak. Među brojnim vjernicima koji su došli iz daleka, bračni par iz Koprivnice svjedoči da nije zažalio što je prešao tolike kilometre jer tko želi, kako rekoše, susresti Isusa, ništa nije teško.

Željko Andrijanić / Večernji list BiH