Budući srednjoškolci iz općine Posušje od jeseni će se moći školovati za elektrotehničara, a moguće i za farmaceutskog tehničara ako se pokaže zanimanje učenika devetih razreda. Naime, Srednja strukovna škola Posušje uputila je Općinskom vijeću zahtjev za uvođenje novih zanimanja u školskoj 2020./21. godini. U zahtjevu navode da se škola posljednjih godina bori za svoje učenike kako što kvalitetnijom nastavom tako i ponudom zanimanja koja prate potrebe tržišta rada.

-Posljednjih godina u školu su se upisale generacije ekonomista, računalnih tehničara u strojarstvu, PT tehničara, klesara, frizera, instalatera grijanja i klimatizacije, vozača motornih vozila, konobara, kuhara, medicinskih sestara/tehničara, CNC operatera – navelo je vodstvo SSŠ-a Posušje u dopisu OV-u.

Najveći problem je, kažu, zastupiti nastavu posebice kod instalatera grijanja i klimatizacije gdje nastavni kadar u velikom dijelu trebaju biti dipl. ing. strojarstva.

  • No, i tu smo na razne načine, a najviše preko vanjskih suradnika, nastavu uspješno zastupili. Kako smo mala sredina, vrlo lako dođe i do zasitnosti određene struke. I to je, osim potreba tržišta rada, jedan od razloga za uvođenjem novih struka – kažu iz SSŠ-a. Dodaju da je u planu vodstva ponuditi dva nova zanimanja – elektrotehničar i farmaceutski tehničar.

-Uvođenjem ovih dvaju zanimanja u školskoj 2020./21., u prve razrede ne bi se upisali učenici zanimanja medicinska sestra/tehničar jer u ovoj već imamo prvu generaciju maturanata tog zanimanja i dolazi do potrebe za promjenama – kažu iz SSŠ-a.

Navode kako će oba nova zanimanja biti otvorena, no zanimanje učenika odredit će hoće li biti upisana još jedna generacija medicinskog tehničara ili će s nastavom krenuti prva generacija farmaceutskog tehničara. O tome će odlučiti anketa među učenicima osnovnih škola. Kada je riječ o smjeru elektrotehnike, upisivanje prve generacije nije upitno jer je velik broj učenika već iskazao zanimanje.

Marija Medić Bošnjak / Vecernji.ba