U ponedjeljak 13. kolovoza bilo je svečano u Širića Brigu u selu Broćancu kod Posušja.

Tradicionalno, dvanaesto po redu, okupljanje Širića i Knezovića je započelo Svetom misom koju je predvodio fra Mario Knezović, a svojim pjevanjem uveličala Frama iz Posušja.

Nakon Svete mise upriličeno je otkrivanje i blagoslov novoizgrađenog spomenika poginulima u ratovima za hrvatsku slobodu. Ovaj spomenik izrađen je prema nacrtu fra Marija Knezovića, a izradio ga je kipar Grgo Mikulić.

Iz maloga zaselka gdje žive Knezovići i Širići u Drugome svjetskome ratu i Domovinskome ratu poginulo je 25 branitelja, a brojni su poginuli i u Prvome svjetskome ratu. Na spomeniku su popisana i sedmorica poginulih iz Cerovih Dolaca.

Spomenik je blagoslovio fra Valentin Vukoja, župnik iz Posuškoga Graca, a otkrili su ga Branka i Stanko Širić, roditelji poginuloga branitelja Petra Širića, te Venco Knezović sin poginuloga Petra Knezovića.

Svečanosti je nazočio načelnik općine Posušje, Branko Bago koji se nazočnima obratio prigodnim govorom. Iskazao je zadovoljstvo što je Općina Posušje bila u mogućnosti podržati ovakav hvalevrijedan projekt. Svečanosti je također nazočio Mladen Begić, ministar branitelja ŽZH. Program je vodio Zvonimir Širić, predsjednik udruge „Didovina“.

Ova udruga glavni je inicijator projekta, a njezin predsjednik glavni koordinator projekta. Nakon svečanosti blagoslova spomenika bilo je druženje uz tradicijske sportove, pjesmu i večeru.

Općina Posušje