U Splitu otvorena izložba Franjevačke galerije Široki Brijeg

U Staroj gradskoj vijećnici u Splitu otvorena je izložba 87 djela iz fundusa Franjevačke galerije Široki Brijeg.

Izložbu pod nazivom ’87’ postavio je akademski slikar mr. Josip Mijić koji je u samom uvodu otvorenja izložbe rekao da se ovom izložbom želio spojiti i napraviti neobičan i nesvakidašnji koncept, te na taj način omogućiti da djela mladih i perspektivnih umjetnika budu izložena uz djela velikana prošlosti. U prizemlju i prvom katu Stare gradske vijećnice postavljena djela pluralističkog i heterogenog XX. stoljeća hrvatske i bosanskohercegovačke umjetnosti i šire regije, a na drugom katu su djela umjetnika koji su stasali nakon 2000. godini na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu.

Nazočnima se prigodnim riječima obratio fra Vendelin Karačić ravnatelj Franjevačke galerije koji je zasigurno najzaslužniji što Franjevačka galerija danas posjeduje fundus od 4.500 djela.

U ime Grada Širokog Brijega i gradonačelnika Mire Kraljevića nazočne je pozdravio dr. sc. Drago Martinović istaknuvši da je Široki Brijeg osim kulturno i duhovno, gospodarsko i športsko središte Hercegovine ali i mnogo šire. „Zasigurno bez Franjevačke galerije kulturni život u našem gradu bio bi puno siromašniji. Upravo smo ponajviše zahvaljujući Franjevačkoj galeriji i naravno našem fra Vendelinu i pokojnom fra Jozi Pejiću kulturno središte. U 25 godina postojanja u galeriji je održano preko 300 likovnih izložbi i drugih kulturnih događaja”.

„I za kraj ću možda malo zloupotrijebiti ovaj trenutak i reći ono što uistinu osjećam, a siguran sam da gradonačelnik Kraljević neće imati ništa protiv da ova naša kulturna suradnja i formalno ako tako mogu reći preraste u prijateljstvo gradova Splita i Širokog Brijega”, rekao je dr. Martinović.

Gradonačelnik Splita Ivo Baldasar prisjetio se svoga posjeta Franjevačkoj galeriji u Širokom Brijegu istaknuvši veoma snažnu kulturnu suradnju gradova Splita i Širokog Brijega otvorio je izložbu koja će ostati otvorena do 29. lipnja 2016.

Grad Široki Brijeg