Snimat će se igrani film o fra Didaku Buntiću

Iduće godine navršava se 100 godina od dramatične akcije spašavanja siromašnog hercegovačkog puka od gladi, koju je 1917. osmislio i organizirao veliki i poznati Brotnjak fra Didak Buntić. Upravo kad se činilo kako će smrt uslijed gladi poharati Hercegovinu, diže se fra Didak Buntić, tadašnji ravnatelj Gimnazije u Širokome Brijegu, suprotstavljajući se svim svojim snagama toj surovoj sudbini i započinje pisati jednu od najljepših epizoda u povijesti BiH.

Stota obljetnica

Fra Didakova akcija je trajala od 1917. do 1918., u kojoj je, prema službenim podacima tadašnje države Austro-Ugarske, od gladi i sigurne smrti spašeno 12.270 djece iz BiH.U povodu priprema za obilježavanje te značajne obljetnice, članovi UO-a HKUD-a “Didak” iz fra Didakove rodne župe Gradnići prihvatili su poticaj za snimanje dugometražnog igranog filma o tom iznimno velikom i plemenitom čovjeku, prosvjetitelju, ocu sirotinje, hercegovačkom velikanu, Brotnjaku fra Didaku Buntiću, koji je ostavio neizbrisiv trag u povijesti hrvatskog naroda na ovim prostorima. Prvi je tu ideju još u listopadu prošle godine javno obznanio fra Marinko Šakota, pokretač i organizator kulturno-duhovne i edukativne manifestacije “Didakovi dani”, koji nam je tada rekao: – Drago mi je što se nastavljaju “Didakovi dani”, što se nastavlja sjećanje na fra Didaka i što se nastavljamo inspirirati njegovim djelima, njegovim životom i svim onim što je on činio, tako da i mi budemo obogaćeni fra Didakom Buntićem za ovo vrijeme u kojem mi živimo. Za ostvarenje te ideje članovi UO HKUD-a “Didak” svesrdnu potporu dobili su od svih mjerodavnih osoba iz političkog, kulturnog i crkvenog područja života u BiH.

Raspisan natječaj

Za početak je Federalno ministarstvo kulture i športa odobrilo 15.000 KM, koja su nužna za raspisivanje javnog natječaja s pozivom scenaristima (piscima) i dramatičarima za pisanje najboljeg sinopsisa, kratke priče za scenarij budućeg dugometražnog igranog filma o životu i djelu fra Didaka Buntića. Natječaj je raspisan početkom ove godine, a u njemu je predviđeno da radovi budu u formi proširenog sinopsisa/kratke priče za scenarij od 15-ak kartica teksta, na temelju čega će budući scenarist(i) napisati scenarij za dugometražni film. Priča može obuhvatiti najvažnije trenutke Didakova života, a može sadržavati i samo jedan segment njegova života i pretvoriti ga u filmsku priču.

Natječaj je anoniman, pa se radovi prijavljuju pod šifrom. Autoru nabolje priče pripast će nagrada u iznosu od 7000 KM , a svi ostali radovi bit će nagrađeni s 1500 KM. Doznali smo da su se za sudjelovanje na natječaju za igrani film o fra Didaku do 20. siječnja prijavili autori: Miro Gavran, Josip Mlakić, Ognjen Sviličić, fra Ante Marić, Dragan Komadina, Ivica Musić. Stručni žiri će objaviti rezultate u roku od mjesec dana nakon završetka natječaja, dakle do 1. listopada, a proglašenje najboljeg rada svečano će se obaviti na “Didakovim danima” 7. 10. u Širokome Brijegu.

Mile Pavlović / Večernji list BiH