U Širokom Brijegu predstavljena monografija “U spomen žrtvama Macelj 1945.”

ŠIROKI BRIJEG – U Narodnoj knjižnici predstavljena je monografija “U spomen žrtvama Macelj 1945. – Povodom 70. obljetnice komunističkih zločina”.

U ime organizatora predstavljanja monografije Ogranka Matice hrvatske Široki Brijeg i Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta II. svjetskog rata i poraća na području Širokog Brijega nazočne je pozdravio i zahvalio na dolasku predsjednik širokobriješkog ogranka Matice hrvatske Gojko Jelić. Jelić je između ostalog istaknuo povezanost Macelja i Širokog Brijega na primjeru pobijenih svećenika. „U prisilnoj šutnji pola stoljeća njegovao se zaborav i veličali zločinci. Svi oni koji i danas zatvaraju oči pred činjenicama o masovnim zločinima poslije II. svjetskog rata proizvod su tog jednoumnog represivnog partijskog sustava“, rekao je Jelić.

mngšb 17042016 2

Monografiju “U spomen žrtvama Macelj 1945. – Povodom 70. obljetnice komunističkih zločina” su predstavili predsjednik Udruge ‘Macelj 1945.’ dr. Stjepan Bačić, urednik monografije Damir Borovčak, dipl. ing. i član Udruge ‘Macelj 1945.’ i predsjednik Vicepostulature postupka mučeništva ‘Fra Leo Petrović i 65 subraće’ fra Miljenko Stojić.

„Dužni smo kao kršćani da istinu ne prešućujemo, žrtve zaslužuju da se za njih molimo, zaslužuju da se o njima piše i u školskim udžbenicima“, rekao je predsjednik Udruge ‘Macelj 1945.’ dr. Stjepan Bačić dodavši da su hrvatski mediji prešutjeli najveći pokop u Hrvata kada su 22. listopada 2005. u Macelju pokopane 1163 žrtve komunističkih zločinaca.

„Uistinu trebamo ići stopama pobijenih da bi saznali istinu o našim pobijenim“, rekao je predstavljajući monografiju član Udruge ‘Macelj 1945.’ i predsjednik Vicepostulature postupka mučeništva ‘Fra Leo Petrović i 65 subraće’ fra Miljenko Stojić. Naime od 2005. godine dvije nedjelje prije Uskrsa organizira se križni pod nazivom ‘Stopama pobijenih’ od željezničke postaje Đurmanec do Macelja, najvećeg stratišta civila i svećenika u Hrvatskoj.

mngšb 17042016 3

Okruženje oko jame IVd u Lepoj Bukvi (Macelj) natopljeno je mučeničkom krvlju gdje je okrutno ubijen ukupno 21 svećenik, franjevac i bogoslov, te su gurnuti u zajedničku jamu. Učinio je to poznati partizanski krvnik (Stjepan Hršak) u noći 4./5. lipnja 1945., a koji nikada nije procesuiran. Među 21 svećenikom su i tri fratra iz Širokog Brijega fra Metod Puljić, fra Darinko Mikulić i fra Julijan Petrović.

Urednik monografije Damir Borovčak je putem power point prezentacije prezentirao cijeli sadržaj monografije obrazlažući pojedina poglavlja posebice ona koja povezuju Macelj i Široki Brijeg. Monografija je napisana na 353 stranice i sadrži 650 fotografija, a po pojedinim segmentima prevedena je i na engleski, njemački i slovenski jezik.

Grad Široki Brijeg