U petak 12. travnja 2019. u 19.30 sati će biti upriličeno otvorenje izložbe “Agonija i ekstaza” – put križa u Galeriji “Fra Didak Buntić”, župni ured Krista Kralja, u Čitluku magistrice sakralne umjetnosti Kristine Ćavar, akad. slikarice. Izložba ostaje otvorena do 30. travanja 2019. Izložba je u organizaciji Matice hrvatske ogranak Čitluk koju vodi gospodin Andrija Stojić.

Predgovor izložbi je pisao dipl. povjesničar umjetnosti Tomislav Ćavar, a napisao je sljedeće:

Kristinine slike Križnog puta su put ka pobožnosti i potiču na spiritualnost. Gotički izduženi prsti, izražajne fizionomije svetačkih likova definirani su velikim obojenim plohama u ekspresionističkoj maniri. Smjelo, na koloristički način rješava sve volumene, a pastoznimnamazima na Veronikinom rupcu ostavljaju snažan dojam taktilnosti i još dublje nas uvlači udogađaj. Kristina je u potrazi za iskonom, ide dalje i dublje, kroz grube fizionomije prikazuje realne osjećaje, naglašavajući agoniju vjernika, vidljivu u Kristovoj patnji. Prikazane scene imaju kozmičku snagu u jednostavnoj biblijskoj pobožnosti i slobodi vjere. Njezine slike su kao mistično čudo i kroz dozu mističnoga propitkuju kompletan svemir. Biblijske teme stvara isključivo pod prisilom svog osobnog nagona, potpuno je umjetnički slobodna, ne prikazuje Boga kao asirskog vladara krutog poput čelika, nego Boga u sebi, vrelog i svetog, kao što je Kristova ljubav.

U ekspresivnom govoru, rađaju se slike koje su duboko ležale u Kristininim emocijama i dio su njezine stvarnosti i htijenja uklopljenih u križni put. To je sanjarska,lagano u zanesenjačko okrenuta religioznost samostalnih čitača Biblije, a Kristina na ovaj način izravnim emocionalnim pristupom stvara istinsku religioznu umjetnost.

Biografija umjetnice:

Kristina Ćavar rođena je 1. ožujka 1985. u Doboju, Bosna i Hercegovina. Osnovnu školu završila je u Žepču. Opću gimnaziju završila je 2003. u Katoličkom školskom centru „Don Bosco“ u Žepču. Na Akademiji likovnih umjetnosti, na Širokom Brijegu diplomirala je 2008. u klasi prof. Ante Kajinića, slikarski odjel. Poslijediplomski studij Ars sacra, na istoimenoj Akademiji završila je 2010. kod istog profesora. Imala je 21 samostalne i preko 130 skupnih izložbi. Sudjelovala je na brojnim likovnim kolonijama u zemlji i inozemstvu.

Članica je Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine, Društva hrvatskih likovnih umjetnika Federacije BiH, te Udruženja likovnih stvaralaca Šabac, Srbija.

Od javnih djela autorica je vitraja sv. Josip Radnik s Djetetom, crkva na Takalama, Novi Šeher, oltarne slike “Sv. Franjo i ptice”, kapela na Golešima, Novi Šeher, oltarne slike „Riba“ i „Anđeli u molitvi“ kod tabernakula u crkvi Imena Isusova, Mostarski Gradac, zatim ilustracija knjiga: “Slabo prikovani Krist na križu”, fra Šimuna Šite Ćorića, “Za tvoj osmijeh, dijete”, Ružice Zeljko, “U suzvučju postojanja” fra Vendelina Karačića, slikovnice za djecu „Tri anđela mala“ fra Vendelina Karačića, „Nebeski letači“ Milene Jukić Bandić te poštanskih markica HP d.o.o. Mostar, “Božić 2011. i Nova godina”, EUROPA 2015., “Drvene igračke; ćurlik i drveni konjić”, “Drijen u mitologiji”, 2016., EUROPA 2017., „Tvrđave Vranduk i Počitelj“ , “Božić 2018. i Nova godina” te EUROPA 2019., Velika sjenica i plavetna sjenica.

Od 2013. do 2018. je likovni koordinator i voditelj EKO KOLONIJE pri udruzi EKO ZH, udruzi za razvoj, kulturu i ekologiju.

2018. je bila umjetnički koordinator „Putujuće izložbe“ Humanitarne udruge fra Mladen Hrkać.

Djelo joj je dio Stalnog postava Franjevačke galerije i muzeja Široki Brijeg.

Dobitnica je nekoliko nagrada i priznanja za umjetnički rad.

Radi u Franjevačkom muzeju i galeriji Široki Brijeg.

SirokiBrijeg.info