Širokobriježani tradicionalnim običajima obilježili Uskrs na središnjem Trgu u centru Grada

ŠIROKI BRIJEG – U nedjelju se, na blagdan Uskrsa, na Trgu širokobrijeških žrtava u Širokom Brijegu plesala trusa, igralo kolo, tucalo jajima, pjevala ganga, a sve to kako bi Širokobriježani mogli osjetiti tradicijsku proslavu najvećeg katoličkog blagdana.

Ovakvo druženje organizirano je po prvi put u Širokom Brijegu, a organizator je Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Široki Brijeg koje je slično druženje organiziralo i na Cvjetnicu.

”Na Cvjetnicu smo organizirali javno umivanje, pjevanje Gospina plača i druženje pa nam je ideja bila da na Uskrs izađemo iz kuća i da svatko od nas ponese po nekoliko pisanica pa da se zajednički družimo mi članovi kao i ostali naši sugrađani. Željeli smo oživjeti naše stare uskrsne običaje, narodno veselje kao što je nekad bilo kod crkve… Da probamo malo vratiti te dane, pa makar da se prisjetimo na jedan trenutak kako je to nekada bilo”, izjavio je za portal Jabuka.tv umjetnički voditelj HKUD-a Hercegovac Ivan Barać.

ussb28032016 1

Uz zvuke dipli zaplesala se hercegovačka trusa, igralo se kolo i pjevala ganga, a u tucanju jajima najviše su uživala djeca.

Organizatori su u razgovoru za portal Jabuka.tv kazali kako su zadovoljni prvim druženjem te planiraju da ovo postane tradicionalno, a dogodine će vjerojatno organizirati i natjecanje u tucanju ili šaranju jaja.

Jabuka.tv