Širokobriježani su počast fra Didaku Buntiću odali glazbeno-poetskim recitalom

Glazbeno-poetskim recitalom ”Sa suzom ti pišem život” u ponedjeljak navečer je u Narodnoj knjižnici u Širokom Brijegu odana počast velikom hercegovačkom franjevcu fra Didaku Buntiću.

Manifestacija je održana u organizaciji širokobriješkog ogranka Matice hrvatske te u suorganizaciji s manifestacijom ”Didakovu dani” u povodu 100. obljetnice spašavanja hercegovačke djece od gladi. Kako je ovaj znameniti Brotnjak, kojega su i Širokobriježani, zbog onoga što im je ostavio u naslijeđe, prigrlili kao svoga, bio uistinu iznimna pojava dokaz su i pjesme napisane njemu u čast.

”Skupina ovih entuzijasta smatra da se unatoč ovome recitalu ipak ne možemo dovoljno odužiti fra Didaku Buntiću, kojem dugujemo, zapravo, sve – opstanak, naobrazbu, snagu vjere, gospodarski boljitak, i još mnogo toga o čemu, budimo pošteni, i ne znamo baš puno. Osjetili smo potrebu, u njegovom Širokom Brijegu, odužiti mu se jedino kako to znamo – pjesničkim recitalom jer fra Didak je bio čovjek od pera i trajni poticaj ljudima od pera. Pjesmama koje govore o njemu, proveli smo goste kroz jedan bogat i sadržajan, nažalost, prekratak ljudski život koji nas je trajno zadužio”, izjavio je za Bljesak.info organizator glazbeno-poetskog recitala Ivan Kraljević.

”Sa suzom ti pišem život, borče, fra Didače, sirotinje oče” obraća mu se u svojim stihovima najpoznatiji pjesnik seljak u hrvatskoj književnosti, Nikola Kordić iz Grljevića, a upravo je Djevojački zbor Župe Gradnići izveo ovu pjesmu na početku glazbeno-poetskog recitala. Incijator i organizator ovog susreta Ivan Kraljević istaknuo je važnost i značenje djelovanja fra Didaka Buntića koji je prije 100 godina spasio oko 17.000 hercegovačke djece od gladi odvedevši ih u Slavoniju te je na taj način spasio veliki broj hrvatske djece, a na koncu i Hrvata u BiH.

U programu su, uz već spomenutog Kraljevića, sudjelovali i Andrija Zeljko, Željka Šaravanja, fra Dane Karačić, Ana Kraljević, Blanka Kraljević, Lidija Knezović, Sanijela Matković i Srećko Slišković. Večer su svojim izvedbama uljepšali, već spomenuti Djevojački zbor Župe Gradnići, sestre Ramljak i Lucija Zovko.

Inače, glavna ulica u Širokom Brijegu nosi ime upravo po fra Didaku Buntiću.

Bljesak.info