Šesta godina kviza “Ljupko” u Gimnaziji Ljubuški – Pobjedu odnijelo Posušje

LJUBUŠKI – U petak 27. ožujka, u Gimnaziji Ljubuški šestu godinu za redom organizirano natjecanje „Kviz znanja iz opće kulture – Ljupko“ učenika srednjih škola Zapadnohercegovačke županije. Dvorana je bila premala da primi sve koji su došli da se dive, pohvale i nagrade znanje, te saznaju ima li među njima iskrenih znanoljubaca.

Ravnatelj Gimnazije Goran Skoko na samom početku pozdravio je natjecatelje, sve učenike, profesore i okupljene goste, među kojima je bila ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa, Ružica Mikulić.”Posebno mi je drago da su se i ove godine Kvizu znanja iz opće kulture u organizaciji Gimnazije Ljubuški odazvale sve škole s područja naše županije. Svim natjecateljima želim puno sreće i uspjeha, da pobjedi najbolji, a svima vama da uživate u programu naših gimnazijalaca i znanju srednjoškolaca.” rekao je Skoko.

Da posjetimo, put do ostvarenja kviza nije bio lak, a počeo je u listopadu 2010. godine kada je vijeće učenika Gimnazije s projektom Kviz općeg znanja sudjelovalo u Sarajevu na sajmu ideja Volontiraj-kreditiraj. Iznimno ponosni što su pobijedili u svojoj kategoriji i mnogobrojnoj konkurenciji svih škola iz BiH, dokazali su da se uspjeh uvijek rodi kad te želja iskreno vodi.

Upravo ta želja upornost i timski rad glavne su vodilje vijeća učenika Gimnazije Ljubuški. Zastupajući sve četiri generacije ujedinili su snage i uspješno realizirali cijeli niz projekata, te ovaj kviz sami osmislili i uredili. Razlog zbog kojeg su se odlučili na opći kviz znanja je da učenike rasterete od nepotrebnih pojedinosti i ukažu im na važnost najbitniji stvari koje će ponijeti iz svog srednjoškolskog obrazovanja. Imati znanje je neprocjenjivo blago svakog čovjeka koje je danas i zasluženo nagrađeno.

kzlj27022016 2

Učenici su odgovarali na 15 pitanja iz različitih područja općeg znanja, određenih po boji koju su učenici svojim slučajnim odabirom izvukli iz balona. Natjecanje se održalo u dva djela, prvi dio od sedam pitanja, nakon čega je uslijedila kratka stanka i onda nastavak do zadnjeg pitanja. Sve odgovore pratilo je budno oko stručnog povjerenstva u sastavu:Goran Paradžik, Ivana Barišić i Oliver Papac.

Nakon što je sedam ekipa, iz isto toliko srednjih škola, odgovaralo na sva pitanja iz opće kulture, ocjenjivački sud je priopćio kako jednak broj bodova imaju učenici Gimnazije Ljubuški i Gimnazije fra Grga Martića iz Posušja. Uslijedilo je pripetavanje u kojem su natjecatelji dobili dodatna pitanja. Na kraju su najviše znanja pokazali Ante Čutura i Slaven Bakula, učenici Gimnazije fra Grga Martića iz Posušja, kojima je nagradu “zlatnog ljupka”, umjetničku sliku, 200 maraka i knjigu Hercegovac s razlogom uručio u ime domaćina ravnatelj Goran Skoko.

kzlj27022016 3

Nagradu za drugo mjesto Gimnaziji Ljubuški uručila je Ružica Mikulić, ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH, treću nagradu Srednjoj školi Antuna Branka Šimića Grude uručio je Ivica Boras, pomoćnik načelnika općine Ljubuški.

Osim kviza bio je upriličen i glazbeni program, nastupali su učenici Gimnazije Ljubuški, a gledatelji su se oduševili nastupima, kvizom te cjelokupnom atmosferom.

Više fotografija možete pronaći na: LJportal.com