Saznajte zašto je važno zamijeniti ljetne gume za zimske i kada je pravo vrijeme za to

Kako se spuštaju temperature i pogoršavaju uvjeti na cestama, mnogi kreću razmišljati o odabiru odgovarajućih zimskih guma za svoj automobil. Provjerite zašto je važno dočekati hladnije temperature i prve pahulje uz kvalitetne zimske gume.

Ljetne gume samo malom promjenom temperature gube svoju svrhu. Tako one već pri temperaturama nižim od 7 stupnjeva Celzijusa gube svoju elastičnost i sposobnost prianjanja, smanjuju stabilnost vozila i značajno produljuju zaustavni put te time povećavaju mogućnost nezgoda na cesti. Iz tog razloga stručnjaci predlažu da zimske gume na automobil stavite već krajem rujna.

Kada mijenjate gume, na vozilo je iznimno važno staviti sve četiri gume istog proizvođača kako ne biste kompromitirali vozna obilježja vozila, a pri tome pomno proučite preporuku proizvođača. U slučaju da su gume koje koristite na automobilu previše različite, moguće je da neće reagirati dovoljno brzo, što može dodatno otežati upravljanje vozilom u zimskim uvjetima.

Iako zimske gume koristimo samo tri do četiri mjeseca u godini, preporučljivo je gume promijeniti i ako ste s njima prošli više od 60 tisuća kilometara. S obzirom na to da ćete se toliko dugo „družiti“ s njima, prilikom kupnje nemojte se prvenstveno voditi cijenom. Kvaliteta gume koju kupite mora biti na prvom mjestu jer jedino ona jamči sigurnost vas i vaših suvozača te ostalih sudionika u prometu.

Važnost promjene ljetnih guma u zimske naglašena je i u zakonu, pa su tako svi građani obvezni na zimskim dionicama javnih cesta od 15. studenoga tekuće godine do 15. travnja iduće godine koristiti zimske gume na vozilima.

Obvezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika.

Automania.hr