Raznolikost Mostarskoga blata pruža stanište za 185 vrsta ptica

ŠIROKI BRIJEG – Svake se godine 2. veljače obilježava kao Svjetski dan močvarnih staništa. Od jučer će učenike OŠ Biograci, na iznimno važnu ulogu ptica za čovjeka, upozoravati velika ploča koja će ih uvijek podsjećati na suživot čovjeka i ptica. Sve je počelo prije godinu dana kada su se učenici ove škole uključili u međunarodni projekt “Hutovo blato i Mostarsko blato, područje za gniježđenje, odmaranje i zimovanje ptica”.

– Učenici su posjetili Hutovo blato, gdje su se upoznali s tim staništem, a trenutačno žive na sličnom – Mostarskom blatu. Učenici su imali i nekoliko predavanja o toj temi, koje su izvodile stručne osobe iz Agronomskoga fakulteta, rekao je ravnatelj OŠ Stanko Milićević. Voditeljica projekta Irena Rozić, asistentica na Agronomskom fakultetu, zadovoljna je sudjelovanjem učenika u ovom projektu, tvrdeći kako Mostarsko blato ima iznimnu ulogu u očuvanju krajolika, posebice ptica, od ugrožavanja njihovih staništa, intezivne poljoprivrede, krivolova, trovanja, trgovine ugroženim vrstama i drugo.

– Suživot čovjeka i ptica je moguć i nužan ako se pridržavamo određenih pravila u gospodarenju resursima i upravljanju prostorom. Ptice imaju važnu ulogu u suzbijanju najezde kukaca i glodavaca te čine iznimnu uslugu čovjeku, kaže Rozić.

Mostarsko blato je kraško polje s površinom od 4256 hektara. Velika površina i ugodna submediteranska klima čine ga područjem iznimne bioraznolikosti. Močvarna i livadska raznolikost pružaju stanište za 185 vrsta ptica.

Mostarsko blato zbog svoje raznolikosti prepoznato je kao područje od iznimnog značaja za gniježđenje, odmaranje i zimovanje ptica.

Pero Zelenika / Vecernji.ba