Radosni susreti na Grginu guvnu u okrilju starine i dragih zvukova guslara i gangaša

POSUŠJE – U sklopu “Posuškog lita” čuvari narodne baštine i tradicijskih vrijednosti i njihovi prijatelji došli su na svoje.

U hladu starih oraha, hrastova i murve i miris lavande, pjev slavuja i cvrka na pitomom Grginu guvnu starom više od 200 godina podno znamenitog Nečajna mladi a i stariji guslari i gangaši razalili su dušu štovateljima toga melosa.

Kratki pozdravni govor u ime organizatora gradske knjižnice “fra Petra Bakula” Ljubo Kovač.

Naši pradjedovi ostavili su nam najljepši krajolik i najvrjedniju tradiciju, na nama je da je njegujemo i da se veselimo svakom susretu. Iskreno hvala svima koji tom plemenitom programu daju potporu i godinama pohode Grgino guvno istim žarom i zadivljujućom snagom i ljubavi.

Potom je nadahnuto susret na guvnu otvorio fra Petar Grubišić.

Moramo biti ponosni i nastaviti njegovati svoju kulturu i memoriju. Veliko je zadovoljstvo na guvnu susresti mlade ljude koji su vješti na glazbalima starim.

Citirao je riječi sv. Ivana Pavla ll s kojim se susreo nekoliko puta: ,Narod koji nema svoje korijene nema ni budućnosti”.

Fra Šime Oreč je izrazio iznimnu radost što može bio dionikom lijepe riječi i pjesme. On je prije dva dana proslavio s prijateljima šezdesetu obljetnicu male mature.

Fra Miro Grubišić je dugo u Kanadi.

Mladi će otvoriti velika vrata kroz folklor u Hercegovini. Svaka župa u Kanadi ima folklornu sekciju, nedostaje guslara. Treba bolje povezati Hercegovinu i iseljenu Domovine – nakon čega je na oduševljenji svih i sam zaguslio.

Ante mali Kovač sin poznatoga oca Tomislava otvorio je večer, potom su zaguslili i Ante Tolo, Grgo Budimir i a poslije su se pridružili iskusni guslari Strukić, Blago, Zvonko. Zadiplio je Ljubo Mihalj. Pjevale su i mlade i stare gangašice Luca, Dana i Vinka iz Rakitna.

Imali su šta čuti i mladi i stariji. Radosni susreti su na Grginu guvnu već tradicija osam godina i uvijek su sa suzama radosnicama dolazili i odlazili ljudi osobito oni koji su korijenima vezani a žive u dalekoj kanadi kao Zvonko Petric koji se sastao s rodbinom i znancima.

Susret vedrine i topline oko srca i duše iz dalekih krajeva i Hercegovine.

Znalački s puno duha i profesinalizma večer je vodila Kristina Milas.

Ljubo Kovač / Posusje.net