VIDEO: Žive jaslice uprizorene ispred crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije na Brigu

Taj jedinstveni događaj rođenja Boga-Čovjeka kršćanski svijet slavi od davnina, a riječ Božić umanjenica je riječi Bog i prvotni naziv djeteta Isusa, koji je poslije prenesen i na sam blagdan Njegova rođenja.

Značenje riječi Božić kao mali Bog u kršćanstvu ima umilna značenja: blagi Bog, dobri Bog, bliski Bog – Bog dostupan i pristupačan čovjeku. Božić je dan kad je Svemogući Bog postao djetešce da nas ne prestraši i ne premaši, da nas k sebi privuče, pa je Isus zato sveprisutni i bliski Bog. Sam naziv Božić podsjeća da je blagdan Božića evanđeoska škola ljudskosti i čovječnosti pa iz njega struje odlike: pristupačnost, jednostavnost, susretljivost, povjerljivost, skromnost.

Prve jaslice bile su one u Betlehemu, kada se Isus rodio. Već u ranim stoljećima kršćanstva, vjernici su slikali prizore Isusova rođenja u katakombama. Postoje dokazi, da su kršćani već u 3. stoljeću štovali mjesto Isusova rođenja u Betlehemu. Majka rimskog cara Konstantina, carica Jelena dala je sagraditi baziliku nad mjestom špilje u kojoj se Isus rodio. Relikvije betlehemskih jaslica čuvaju se u rimskoj bazilici sv. Marije Velike. U podzemnoj kapelici u obliku betlehemske špilje, čuvaju se ostaci. U istoj bazilici, nalaze se i jaslice od mramora iz 1283., čiji je autor toskanski kipar Arnolfo di Cambio. Bio je običaj, da papa na tom mjestu drži božićnu polnoćku.

Danas skoro svaka katolička crkva, kuća i javno mjesto postavljanjem jaslica utjelovljuju božićni duh u našim srcima. Svake jaslice iako na oko različitog izgleda, s više ili manje figurica, s više ili manje ostalih detalja, imaju samo jednu priču, a to je rođenje Isusa.

Ove godine, na Badnjak, nakon mise ispred crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije na Širokom Brijegu na Brigu, Frama Široki Brijeg uz pomoć širokobriješki fratara na veselje cjelokupnog puka, a pogotovo našim mladih generacija uprizorene su žive jaslice kako bi dočarale taj najljepši početak naše povijesti i dolazak malog Isusa na ovaj svijet kako bi nam dao nadu, vjeru i toplinu u brojna srca.

Kao je to izgledalo, pogledajte u nastavku:

Uredništvo portala SirokiBrijeg.info vam želi Čestit i Blagoslovljen Božić!

VIŠE FOTOGRAFIJA možete pronaći na službenoj Facebook stranici portala SirokiBrijeg.inf