Proslavljena svetu misu na ostacima ranokršćanske bazilike u Mokrome

Sveta misa na ostatcima starokršćanske bazilike u Dubokom Mokrom kraj Širokog Brijega slavljena je u nedjelju.

KUD Mokro ove godine nije organizirao tradicionalnu kulturnu manifestaciju “Na temeljima bazilike naše” koja se trebala održati u nedjelju 26. srpnja. Ipak, poštujući epidemiološke mjere, Mokrani su slavili svetu misu na ostatcima bazilike u Mokrom.

Svetu misu predvodio je fra Mladen Sesar, a pod svetom misom pjevali su članovi KUD Mokro.

Ove smo godine bili primorani otkazati kulturni program u sklopu manifestacije “Na temeljima bazilike naše”, ali nam je drago da smo mogli slaviti svetu misu na ostatcima bazilike. Koronavirus nam ipak nije u cijelosti pomrsio račune s obzirom da smo na neki način sudjelovali u programu – pjevajući pod svetom misom, kazala je za portal Jabuka.tv Slavica Ćužić, predsjednica KUD-a Mokro.

Inače, ranokršćanska bazilika u Mokrom, prije provedenih najnovijih revizijskih istraživanja, široj je javnosti bila poznata po izvješću istraživača objavljenom tri godine nakon završetka prvih istraživanja 1958. godine. Samo uskom krugu stručnjaka, arheologa i povjesničara umjetnosti, bila je dostupna arheološka građa koja je tom prigodom otkrivena ili na drugi način prikupljena.

Pokretni sitni predmeti, nakon istraživanja, smješteni su u spremišta Zemaljskog muzeja u Sarajevu pod čijim su patronatom ova istraživanja i provedena, te Muzeja Hercegovine u Mostaru i Franjevačkom samostanu na Širokom Brijegu, daleko od očiju javnosti. Ostaci su arhitekture također bili nedostupni. Budući ih u ono vrijeme nije bilo moguće konzervirati i prezentirati javnosti, ponovno su zasuti zemljom i ostavljeni čekati za to povoljnija vremena.

Jabuka.tv