Proslavljen Markovdan u Klobuku

LJUBUŠKI – Mještani Klobuka nisu bili baš sretne ruke kad je u pitanju proslava blagdana sv. Marka, njihova zaštitnika.

Na sam blagdan 25.travnja u večernjim satima trebao se održati kulturno-zabavni program, ali je odgođen zbog kiše. Nije se Klobučanima posrećio ni „rezervni“ datum, 1.svibnja, jer je cijeli dan padala kiša.

Ipak, kulturno-zabavni dio se održao, u dvorani škole nastupila su kulturno-umjetnička društva, a pod šatorom zabavni dio. Nastup su otvorili mladi članovi HKUD-a Sloga iz Gorice s kolom, a oni su još jednom nastupili s običajima i igrom iz tog dijela Hercegovine.

HKUD „Sv.Ivan Krstitelj“ iz Ružića nastupio je s muškom gangom, nazdravičarskim običajima i folklorom najmlađih.

HKUD „Vrioštica“ iz Vitine izvela je splet pjesama i plesova iz Zapadne hercegovine, a domaćin HKUD „Sv.Marko“ nastupio je s muškom gangom.

Nakon službenog dijela uslijedila su dodjele zahvalnica, priznanja i nagrada najboljima na Markovdanskom turniru.

Zahvalnica uz prigodnu nagradu dodijelila se ljudima zaslužnim za pomoć i promicanje Klobuka, a nagrađeni su: tvrtka Mina d.o.o. čiji su vlasnici iz Gruda, a zapošljavaju 15-ak Klobučana i klobučki župnik fra Robert Jolić za izvanredno urađenu monografiju Župa Klobuk. Nagrade je uručio predsjednik Vijeća MZ Klobuk Goran Šimunović.

Nakon toga uručene su nagrade najboljim ekipama i pojedincima na malonogometnom turniru, 3.mjesto osvojila je ekipa Osoja, 2.mjesto osvojila je Kapel Mala, a nagrade za 1.mjesto ekipi Poljana uručio je načelnik općine Ljubuški Nevenko Barbarić.

Zabavni dio nastavljen je pod šatorom uz gulaš i roštilj koji su osigurali sponzori i donatori, a za ugođaj su se pobrinuli „Mokarski tamburaši“. Program je održan u organizaciji MZ Klobuk, lovačke sekcije Klobuk, Župnog ureda Klobuk i HKUD SV. Marko KLOBUK.

Mile Kraljević / Radio Ljubuški