Osam škola u Zapadnohercegovačkoj županiji dobilo je 8 projektora i 8 tableta koji će olakšati pristup mrežnoj nastavi učenicima u Zapadnohercegovačkoj županiji. Opremu u vrijednosti 7600 EUR osigurava Europska unija u okviru projekta koji doprinosi podizanju svijesti mladih o pravilnom odlaganju otpada i zaštiti okoliša. Zbog novih okolnosti s COVID-om 19 i uvođenjem nastave na mreži, oprema će pomoći učenicima da bolje slijede internetsku školu.

Donacija je uručena 29. svibnja 2020. u Širokom Brijegu, u prostorijama Skupštine Županije Zapadnohercegovačke, ministrici obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Ružici Mikulić koja je tom prigodom izjavila:

„Zahvaljujem Vam na vrijednoj donaciji koja će biti iskorištena na dobrobit naših učenika i odgojno obrazovnog procesa koji je uslijed pandemije COVID 19 morao biti preoblikovan od neposrednog učenja ka učenju na daljinu.

Eko ZH još jednom pokazuje da se radi o ozbiljnoj udruzi koja u svakom trenutku prepoznaje potrebu društva te se sukladno tome i ponaša djelujući konkretno i aktivno ne samo u pogledu podizanja ekološke svijesti nego i u pogledu ukupne društvene odgovornosti, što je prepoznala i Delegacija Europske Unije u Bosni I Hercegovini“.

Projekt „Y O U t h d r i v e“ koji financira EU doprinijet će pravilnom gospodarenju otpadom, te o pravilnom zbrinjavanju otpada. U suradnji sa školama, projekt će se prvenstveno odnositi na svijest mladih ljudi koji bi svojim znanjem i akcijama u budućnosti trebali utjecati i djelovati na podizanju svijesti javnosti o zaštiti okoliša. Projekt će također stvoriti osnovu za poboljšanje i rafiniranje postojećeg zakonodavstva u ovom području.

Projekt „YOUTH DRIVE – Program za podizanje svijesti o pravilnom upravljanju otpadom i osnaživanje zakonodavaca za djelovanje“ provodi se u okviru IPA programa prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora, financiranog od Europske unije s više od 232.000 EUR. Projektni partneri su nevladine organizacije, Udruženje za razvoj, okoliš i kulturu EKO ZH iz Širokog Brijega kao nositelj projekta, i Naša akcija, nevladina organizacija iz Crne Gore sa sjedištem u Kotoru

Realizacija projekta održat će se u razdoblju od 15.11.2019. do 15.05.2021., dok je ukupna vrijednost projekta 279.200 EUR.

SirokiBrijeg.info