Priznanje za film Ljubušaka “Zemlja dide moga”

Fran Zelić, Paško Bubalo i Filip Grgić, učenici Gimnazije Ljubuški, pod rukovodstvom psihologinje Zdravke Rupčić na natjecanju „Mladi i nasljeđe – Upoznajmo kulturnu baštinu i čuvajmo prirodu“ su osvojili 1. mjesto u kategoriji za video uradak „Zemlja dida mog“ te time pokazali da su ponosne na ljepotu prirode koja ih okružuje te da istražuju i uče o vremenu, prostoru, životu, graditeljstvu, rukotvorinama, pjesmi, igri i neraskidivoj vezi s prirodom i potrebi za stalnom brigom o prirodnom i kulturnom naslijeđu Ljubuškog.

„Predstavili smo ono što smo uspjeli snimiti i što smo smatrali ključnim stvarima ljubuškog kraju. Međutim, kada bismo sve snimali ne bi to moglo stati u jedan kratki film jer Ljubuški stvarno ima puno ljepota i to bi iziskivali puno više vremena i truda. U ovom filmu smo snimili kadrove Kravica, Bigesta, Kule, Baščina i Starog Hardomilja te smo tako htjeli prikazati tradiciju običaja našeg naroda i upozoriti na očuvanje okoliša i prirodnih ljepota“ rekao je Fran Zelić kojem ovo nije prva nagrada jer je već nagrađivan za svoje video uratke.

„Konkurencija je bila jaka, a naš film je jedan od četiri filma koji su osvojili prvo mjesto te smo u Orašju imali priliku upoznati njihovu kulturu i običaje“, rekao je Paško Bubalo koji je ovo ljeto u sklopu projekta „Mladi Eko-reporteri“ osvojio drugo mjesto za svoju reportažu o uređaju za pročišćavanje otpadnih voda u Ljubuškom.

„Fran i Paško su odradili snimanje. Fran već ima dosta iskustva što se tiče snimanja, a ja sam odradio naratorski dio filma dokumentaraca“, rekao je Filip Grgić koji je već sudjelovao u sličnim filmskim projektima u svojoj školi.

Prema njihovim riječima, već planiraju sudjelovanje u novom projektu za koji trebaju snimiti kratki film od 90 sekundi o svom gradu.

„Čovječe pogledaj i zamisli se nad čime vladaš… Pogledaj bogatstvo koje ti je darovano i ostavljeno, nemoj čovječe, nemoj uništavati nego zaštiti, doživi, ali i razmišljaj, mudro vladaj i zahvali“ poručili su filmom koji pogledajte u nastavku.

Ana Bubalo / Ljportal.com