Prigodna markica u povodu 100. obljetnice spašavanja hercegovačke djece

Hrvatska pošta (HP) Mostar izdala je poštansku markicu u povodu obilježavanja stote obljetnice spašavanja hercegovačke djece.

Katastrofalna glad pogodila je Hercegovinu 1917. i 1918. godine. Smrt je kosila sve više i više ljudi, a najugroženija su bila djeca. Očajan zbog sudbine svog naroda fra Didak Buntić, franjevac, svećenik i dobročinitelj koji je cijeloga sebe davao za dobro svoga naroda, traži pomoć na sve strane.

Uvidjevši kako pomoći nema, s prijateljima iz Hrvatske poduzima nevjerojatan pothvat i organizira akciju zbrinjavanja tisuća gladne djece u obiteljima, najviše u Slavoniji i Srijemu.

Djeca su posebnim vlakovima putovala od Mostara do Bosanskog Broda gdje su ih domaćini prihvaćali.

Prvi vlak s gladnom hercegovačkom djecom krenuo je iz Mostara 10. 9. 1917. godine, a posljednji je bio vjerojatno 9. 5. 1918. godine.

O velikodušnom prihvatu djece u Slavoniji postoje brojna svjedočanstva, a fra Didak je svojim činom učinio nemoguće i zaslužio naziv “spasitelj sirotinje”.

Autor markice, koja se u poštanskom prometu nalazi od 5. rujna 2017., je Anđelko Mikulić. Ovo izdanje, kao i starija izdanja poštanskih marakica HP-a Mostar, mogu se kupiti i putem web shopa www.epostshop.ba, priopćeno je iz HP-a Mostar.

SirokiBrijeg.info