Predstavljena knjiga Radoslava Dodiga pod nazivom: LJUBUŠKI KRAJ U ANTIČKO DOBA

Udruga Hercegovačka kulturna baština Bilig u suradnji sa Gradom Ljubuškim upriličila je predstavljanje knjige pokojnog Radoslava Dodiga pod nazivom LJUBUŠKI KRAJ U ANTIČKO DOBA. Predstavljanje knjige održalo se ispred franjevačkog samostana na Humcu uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. Bez obzira na situaciju i samu bojazan od zaraze korona virusom Trg svetog Ante je bio ispunjen posjetiteljima, redom obitelji, prijateljima, poznanicima, pa i onima koji su imali veliku zelju upoznati bar dio onog sto je sam Radoslav predstavljao za ljubuški kraj. Na samom početku voditeljica je pozvala gvardijana fra Darija Dodiga koji je ukratko dodao da je Radoslav dao veliki doprinos muzeju i samostanu kroz svoj rad te je mjesto koje je odabrano za predstavljanje knjige zapravo znak zahvalnosti za sve sto je učinio.

Jedan od predstavljača bio je Radoslavov prijatelj, ugledni povjesničar doktor Ivo Lučić, znanstvenik s Hrvatskog instituta za povijest te sveučilišni profesor, koji je izrazio sreću i zadovoljstvo sto je imao priliku učiti i pratiti Radoslava, vidjeti strast i preciznost kojom je tražio svako slovo na spomeniku. „Prva asocijacija kad se sjetim Radoslava je znanje“-izjavio je doktor Lučić te dodao da je bio istinski borac za istinu.

Profesor Ivan Vukoja, ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru i voditelj odjela za kulturu i sport glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine spomenuo je one koji su zaslužni da ova knjiga ugleda svjetlo dana, a to je dr. Ante Čuvalo koji se kasnije obratio prisutnima ispred Udruge „Bilig“ koja je organizator ove manifestacije i Tomislav Primorac. Također, velike zasluge ima i njegova supruga Nada i kćer Lana.

Upravo se i Lana obratila prisutnima zahvaljujući se svima na dolasku. Posto je na dan predstavljanja knjige njenog oca u svijetu obilježen međunarodni dan prijateljstva, zaista je jako lijepo bilo vidjeti koliko je prijatelja imao njen otac, zaključila je. Ovo je samo jedna knjiga u nizu, u planu je objavljivanje i ostalih. Knjiga objedinjuje njegove dvije najveće ljubavi, a to su ljubuški kraj i ljubav prema Antici, odnosno prema starom Rimu. Otac je bio fasciniran rimskom civilizacijom jer osim nasljeđa koje je ostavio svima nama, odnosno cijelom Zapadnom svijetu nekako je volio njegov savršen ustroj i red, otkrila je Lana. Opisala je kako je otprilike izgledao dan sa njenim ocem dok su pokušavali razaznati slova na spomenicima te opisivala očevu strast i strpljivost dok su tragali te svoju sreću kad bi uspjeli otkriti slovo. Dodala je da je knjiga laka za čitati te pozvala sve koji imaju volje i vremena da je pročitaju jer govori o važnosti ovog kraja. Sve što je radio nije radio površno, i to je odlika koja ga je pratila u svim njegovim aktivnostima, zaključila je kćer Lana te zahvalila svima koji su sudjelovali u ovom projektu.

Za glazbeni dio večeri bili su zaduženi Ana i Zvonimir Madžar koji su pjesmama dodatno uljepšali ovu ljetnu večer.

Ivana Luburić /LjPortal.com