Predstavljena knjiga Marka Čuljka i izvedena monodrama „Anima Croatorum“

GRUDE – Kod zvonika-kapelice sv. Ilije Proraka u Bobanovoj Dragi u organizaciji Bratovštine sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići i domaćina iz Bobanove Drage, u Kulturnom ljetu u župi Gorica-Sovići bilo je vrlo dojmljivo u subotu 16. srpnja 2016. godine. Na početku je pozdravio sve predsjednik Bratovštine Dragan Prlić koji je između ostaloga kazao: Večeras mi je čast posebno pozdraviti gospođu Mladenku Gruicu koja će nam uz našu klapu Bratovština izvesti monodramu ANIMA CROATORUM (ANIMA KROATORUM) – DUŠA HRVATA. Također pozdravljam našega člana i pjesnika Marka Čuljka čiju ćemo knjigu pjesama IŠČEKUJUĆI DOLAZAK IZ DALEKA večeras ovdje predstaviti. Pozdravljam sve čuvare naše tradicije (gangaše, guslare, diplare i druge) bez kojih je ova večer nezamisliva. Večeras će biti i tamburaši iz Mokroga i njima upućujem pozdrav.

bkgrm1972016 1

S ponosom se želimo prisjetiti duše ove ovdje večeri koji nas sada s nebesa brižno motri, našega pok. brata Željka Bobana Jefte. Neka mu Bog da pokoj vičnji. U našim je srcima uvijek!

Na kraju napose želim zahvaliti svima Vama mještanima dične Bobanove Drage koji ste pripremili sve za ovu večer. Hvala od srca. I našoj voditeljici Zorani Grizelj! Nastavljamo i ubuduće svi zajedno.

Dramska umjetnica i kulturna djelatnica Mladenka Gruica iz Gornjeg Sitnog kraj Splita (drevna Poljička kneževina) odličnim je nastupom oduševila mnoge Bobanjarke i Bobanjare te njihove goste izvrsnom interpretacijom pjesama i tekstova mnogih hrvatskih književnika posvećenih majkama, sve uz milozvučnu pratnju klape Bratovština. Pod nazivom Anima Croatorum (Duša Hrvata) Mladenka Gruica je ušla u dušu i srce svim prisutnima koji su je pratili sa suzama u očima. Monodrama je bila duboko osjećajna i dirljiva. Na koncu je izmamila veliki pljesak sviju nazočnih.

bkgrm1972016 3

Nakon monodrame prof. Suzana Pešorda, ravnateljica Osnovne škole fra Stipana Vrljića Sovići predstavila je knjigu pjesama Marka Čuljka koja nosi naslov Iščekujući dolazak iz daleka.

Nakladnici ove knjige pjesama su Matica hrvatska Grude i Bratovština sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići, a osvrt je napisao Petar Majić. To je druga zbirka poezije ovog mladog autora. Kojemu su mnogi čestitali za objavljene lijepe stihove. Marko Čuljak je zahavlio svima i rekao da će i ubuduće nastaviti pisati.

Gangaške skupine iz Posušja, Gruda i okolice uveličali su ovu veličanstvenu večer. Svestrani umjetnik i dokazani čuvar narodnoga blaga u našemu podneblju Jure Miloš zaguslio je i zadiplio kako i priliči za domaće uši na gromoglasno oduševljenje prisutnih! A na kraju su sve začinili Mokarski tamburaši.

Program je vodila Zorana Grizelj. Nakon predstave uz tamburaše se uživalo duboko u noć. Tu su bile i domaće delicije koje su pripremili Bobanjarke i Bobanjari.

bkgrm1972016 4

Program Kulturnog ljeta u župi Gorica-Sovići se nastavlja u petak 29. srpnja 2016. u Staroj crkvi Gorici u 20 sati, kad će biti 10. Susret klapa u Gorici na kojemu će nastupiti 10 klapa.

Kulturno ljeto u župi Gorica-Sovići 2016. završava izložbom slika akademske slikarice rodom iz Sovića, koja živi i djeluje u Švedskoj, gospodične Branke Grizelj u nedjelju 31. srpnja 2016. u Galeriji u Gorici s početkom u 20 sati.

Bratovština sv. Stjepana Gorica – Sovići