Predstavljena grafička mapa o hercegovačkom heroju fra Didaku Buntiću

Grafička mapa “Fra Didak Buntić – Herojsko djelo hercegovačkog fratra u jeku Prvog svjetskog rata”, autora fra Vendelina Karačića i Lukše Peko, predstavljena je u srijedu u Franjevačkoj galeriji Široki Brijeg.

Grafike za ovu mapu Lukša Peko izradio je linorezom, a baveći se hercegovačkim prostorom i fra Didakom Buntićem njegov se pristup premetnuo u simbolički i simbolistički registar reprezentanata ruralnog življenja poput nasada duhana, ovaca i koza, konja i magaraca, do procesija, propovijedi i raspetog Krista.

Ova grafička mapa je djelo troje ljudi, fra Vendelina Karačića, Marina Ivanovića i mene. Sastoji se od deset fra Vendelinovih pjesama, mojih deset grafičkih listova i jednog eseja koji govori o tome što smo fra Vendelin i ja napravili, kazao je Lukša Peko u razgovoru za portal Jabuka.tv opisujući način na koji je doživio fra Didaka Buntića.

Pitali su me kakve veze imam s Hercegovinom. Rekao sam da nema s Hercegovinom, ali imam s fra Didakom za kojeg mislim da je bio spasitelj Hercegovine, dodao je Peko.

Fra Vendelin Karačić zahvalio se prijateljima iz Dubrovnika ističući kako je Lukša Peko iz medija doznao tko je fra Didak Buntić.

Kao i većina nas u Hercegovini je čula za fra Didaka, a mene je moje zvanje kao svećenika još neposrednije vezalo uz tu osobu, kazao je fra Vendelin ističući kako je suradnja Dubrovnika i Širokog Brijega počela još za vrijeme Domovinskog rata dok je još baka (baba) Penavuša bila živa.

Izložba će ostati otvorena do nedjelje, 9. veljače 2020. godine.

Jabuka.tv