LJUBUŠKI – Predstavljanjem knjige “Huda jama – strogo čuvana tajna” u prepunoj Gradskoj vijećnici u Ljubuškom započelo je svečano obilježavanje Dana općine Ljubuški. Organizator ovog događaja je HKD Napredak, podružnica Ljubuški

koja je ovim događajem pridonijela osvjetljavanju jednog dijela povijesti koja je stvorila veliku bol u srcu našeg naroda.

Na predstavljanju su sudjelovali Zdravko Vladanović, dipl. pravnik i glavni tajnik HNES-a, časna sestra Bernardica Crnogorac iz Makarske, sestra Stjepana Crnogorca mučki stradalog u rovu Barbare i Roman Leljak, slovenski istraživač arhiva, publicist i autor knjige, koji je rođen u Krapini, ali odrastao u Sloveniji. Roman Leljak je poznati slovenski istraživač arhiva i publicist koji je u svojoj knjizi progovorio o teškim zločinima koji su se dogodili po završetku Drugog svjetskog rata u rudniku Huda jama. U tom mjestu nalazi se i istoimeni rudnik u sklopu kojeg postoji rudarsko okno „Sveta Barbara” koje je godinama bilo zazidano, a krilo je posmrtne ostatke oko 3 000 žrtava različitih nacionalnosti, a među kojima je bilo žena i djece.

hjljpk 28012019 1

Na samom početku u ime domaćina nazočnima se s nekoliko prigodnih riječi obratio načelnik općine Ljubuški Nevenko Barbarić.

“Mi u Ljubuškom smo prije koju godinu imali priliku nazočiti predstavljanju knjiga „Od Bleiburga do Ljubuškog – Svjedočenja preživjelih” autora dr. Ante Čuvala te tako čitati o tim teškim vremenima i još težim sudbinama i stradanjima od preživjelih i njihove najbliže rodbine. A koju godinu prije se šira javnost kroz knjigu Florijana Borasa upoznala s imenima stradalih Ljubušaka. Trebalo je proći nekih šezdesetak godina da se progovori o istini, trebalo je proći dugo vremena da se unutar uže zajednice pristupi iskapanju masovne grobnica i posmrtne ostatke prenese u groblja. I večeras nas je okupila želja za istinom, okupila nas je obaveza pokloniti se svakoj nevinoj žrtvi i svim žrtvama o kojima se šaputalo ali ipak šutjelo, okupila nas je obaveza štititi prava svake žrtve na ime i prezime, dostojan ukop, grob.” rekao je Barbarić te gošći časnoj sestri Bernardici uručio knjigu Od Bleiburga do Ljubuškog, nakon kojeg je Leljak kroz fotografije i video zapise okupljenima predstavio rezultate svojih dvadesetogodišnjih istraživanja masovne grobnice u Barbarinom rovu Hude jame.

Riječ je o napuštenom rudniku u blizini istoimenog naselja nedaleko od Celja. Na početak istraživanja potaknulo ga je otkriće dva pisma žrtava totalitarnog komunističkog režima. Jedno je mlada majka napisala svom nerođenom djetetu, a drugo je pismo mladića koji se čudom uspio izvući iz jame.

hjljpk 28012019 3

– Istraživanja Hude jame sam započeo još 1989. godine, no trebalo nam je 20 godina da napokon dođemo do ostataka žrtava. Među pronađenim tijelima, od kojih su mnoga bila mumificirana zbog uvjeta u jami, bilo je i oko deset posto žena i mladih djevojaka. Oko 800 žrtava pronašli smo u prvih 15 metara, a približno 2.300 tijela još uvijek nije ekshumirano. Ono što žalosti je činjenica da se i iskopana tijela već šest godina nalaze u plastičnim kutijama i vrećama jer još uvijek nije riješeno pitanje njihovog pokopa – rekao je Leljak.

Otkrivena tijela likvidirana su od strane slovenskih partizana u periodu od desetak dana, odnosno od 25. svibnja do 6. lipnja 1945. godine. Zarobljenici su dovoženi noću u grupama po dvadesetak, da bi zatim troje po troje bilo natjerano u jamu. Mnogi od njih zatrpani su živi.

Promocija ove knjige nas je potakla na razmišljanje kako na ovim našim prostorima ima puno jama poput Hudine jame, te kako treba govoriti o tome. Istina koja se dugo godina skrivala ne smije ostati tajna, a ljudi koji su stradali nevini moraju bit pokopani na odgovarajući način i treba im se odati počast.

hjljpk 28012019 4

Voditeljica programa Bjanka Medić na samom kraju je pozvala prisutne da sudjeluju u nastavku obilježavanja Dana općine Ljubuški te tako dođu u ponedjeljak, 1. veljače 2016. godine u 19 sati u Gradsku vijećnicu na predstavljanje monografije „Župa sv. Marka Klobuk“ autora dr. fra Roberta Jolića i predavanje „Nova Vlada u Republici Hrvatskoj i hrvatska dijaspora – Nove nade i mogućnosti“ predavača dr. Ante Čuvala.

LJportal.com