Predstavljan roman „Biti Viktor“ posuške književnice Miljenke Koštro

POSUŠJE – Sinoć je u posuškoj kinodvorani pred brojnom publikom održano predstavljanje romana „Biti Viktor“ posuške književnice Miljenke Koštro.

Glavni lik romana je gluhonijemi umjetnik Viktor Pelegrin. Riječ je zapravo o knjizi u knjizi budući da glavni lik vodi dnevnik u kojem zapisuje svoja razmišljanja, opažanja i preko kojegeg upoznajemo njegovov unutarnji svijet. Radnja romana smještena je u pitoreskno dalmatinsko mjesto Zlatinac. U programu predstavljanja, uz autoricu, sudjelovali su recenzenti don Ilija Drmić i prof Ivana Banožić. Velikim pljeskom popraćeni su nastupi mladih recitatorica Ene Tolo i Ivane Jukić uz pratnju Luke Markote na gitari, koje su izvele autoričine pjesme iz njezine prve pjesničke zbirke „Cvijetnjak na kamenjaru“. Obje recitacije, „Glas života“ i „Kamen“ , pomno su birane i poklapaju se s glavnom tematikom romana. Dvije pjesme je izveo dječji zbor Cvrčak pobravši simpatije publike. Riječ je o zboru koji se okupio prije pola godine, a djeluje u sklopu HKD-a Napredak, u čijoj je organizaciji održano ovo predstavljanje.

pobvr01042016 2

Profesorica Ivana Banožić je na početku svoga obraćanja naglasila kako je po mnogočemu riječ o nesvakidašnjem djelu, osobito po samom glavnom liku koji ne čuje i ne govori. „Čitajući roman naići ćemo na filozofska razmišljanja o umjetnosti, religiji i općenito o životu. Autorica nam dokazuje kako čovjek uz jaku volju i vjeru može ostvariti svoje ciljeve“. Don Ilija Drmić, koji je do sad ocijenio oko šesto knjiga, ovaj je roman nazvao romanom društva , lika i krajolika. U svojoj recenziji, u kojoj govori o Viktoru pobjedniku, o njegovom samoostvarenju, don Ilija je kazao:

“ Ovo je roman o Viktoru i njegovoj pobjedi svega niskoga i prolaznoga u ovome svijetu, a čeznuća za onim lijepim, dobrim, svetim, istinitim, časnim, čistim, čestitim.“ Potrebno je, također, istaknuti da se u ovom romanu odaje i svojevrsna oda kamenu s kojega je ponikao glavni lik, u kojem se pronašao i preko kojeg se umjetnički vješto izražava. Pored spomenutih ocjenjivača, o knjizi je pisao i Mladen Vuković, treći recenzent knjige. Knjiga će biti predstavljena i u drugim mjestima Hercegovine i Dalmacije. Autorica Miljenka Koštro u svom je obraćanju zahvalila svima koji su omogućili tiskanje knjige te sponzorima i prijateljima koji su potpomogli njezino predstavljanje.

Glavni nakladnik knjige je Imotska krajina s urednikom romana Antom Aračićem, a sunakladnici su Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne u Mostaru i HKD Napredak podružnica Posušje.

Radio Posušje