Predstava “Smak svita” oduševila širokobriješku publiku

HKUD Didak iz Gradnića u četvrtak je u Širokom Brijegu izvedbom predstave “Smak svita” oduševio širokobriješku publiku.

Izvedbu ove predstave organizirao je Ogranak Matice hrvatske Široki Brijeg, a radi se o trećoj predstavi HKUD-a Didak iz Gradnića.

Naime, nakon vrlo uspješnih predstava “U godinama gladi” i “Učiteljice”, koje su osvojile srca publike u državi i inozemstvu te festivalskih nagrada, ovu priču je, na tekst prof. dramaturga Dragana Komadine, režirao glumac HNK Robert Pehar.

Predstava prati dvije priče, prva se događa 1917., gdje se prati prvu noć dječaka koji je u humanitarnom konvoju spašavanja gladne djece iz Hercegovine u pratnji fra Didaka Buntića stigao u Bapsku, te drugu iz današnjega vremena, gdje jedan njegov vršnjak ima sasvim druge, ali jednako važne i teške izazove u odrastanju.

Ovaj scenski paralelizam zapravo kontrastira dva vremena i propitkuje kako je nekad obećana zemlja u kojoj su spas našle tisuće hercegovačke djece postala veliki odlazni peron.

No, “Smak svita” nije samo komad o tegobnim godinama gladi i usamljenim dječačkim srcima, nego i o velikim ljudskim lomovima, oprostu i nadi, te o izazovima odgoja, koju u oba vremena, bez obzira na stoljetnu razliku, ujedinjuje sudbina samohranih majki.

Duboka poruka ove priče i inače ostavlja publiku u suzama, prisjećajući na prošlost, i dotičući u srž problema današnjice.

Jabuka.tv